Buğday bitkisinde artan dozlarda topraktan ve yapraktan uygulanan azotun tane verimi ve protein içeriğine etkisi
Influence of increasing n rates applications from soil and leaves on wheat grain yield and grain protein content
  1. Tez No: 151762
  2. Yazar: EBRU KARNEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİYE İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üre-N, tane proteini, yapraktan gübreleme, buğday, Urea-N, grain protein content, foliar application, wheat II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BUĞDAY BİTKİSİNDE ARTAN DOZLARDA TOPRAKTAN VE YAPRAKTAN UYGULANAN AZOTUN TANE VERİMİ VE PROTEİN İÇERİĞİNE ETKİSİ EbruKARNEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Yıl: 2004, Sayfa: 42 Jüri: Prof. Dr. Zülküf KAYA Jüri: Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Protein, tahıllarda önemli bir kalite parametresidir. Bu çalışmadaki amaç, sera koşullarında, buğdaya başaklanma öncesi ve çiçeklenme sonrası dönemlerinde, yapraktan artan dozlarda üre-N uygulamasının ve topraktan uygulanan N dozlarının bitkinin tane verimi ve tane protein içeriği üzerine etkilerini belirlemektir. Yapraktan üre-N uygulamasının kuru madde miktarı, tanede azot içeriği, tane verimi ve tane protein içeriği üzerine etkisi, artan azot dozuyla birlikte istatistiksel olarak önemli düzeyde artmıştır. Yapraktan uygulanan üre-N ile birlikte tane protein içeriği % 43.9 artarken, tane verimi kontrole göre % 13.4 artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INFLUENCE OF INCREASING N RATES APPLICATIONS FROM SOIL AND LEAVES ON WHEAT GRAIN YIELD AND GRAIN PROTEIN CONTENT EbruKARNEZ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Hayriye İBRÎKÇİ Year: 2004, Pages: 42 Jury: Prof. Dr. Zülkûf KAYA Jury: Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Protein is a primary quality component of cereal grains. The main objective of this study was to determine the effect of foliar urea-N sprays and N application from soil on grain protein percentage and grain yield of wheat grown under greenhouse conditions. Urea in spray form applied at key development stages as pre- anthesis and post-anthesis. Foliar nitrogen fertilizer effects on dry matter, grain N content, grain protein content and grain yield were statistically significant, and increased by urea-N rates. Foliar fertilizer applications resulted in a significant increase grain protein content (%43.9) and grain yield (%13.4).