Geostatistical evaluation of the Gümüşköy silver deposit (Kütahya-Turkey)
  1. Tez No: 6783
  2. Yazar: AZİZ MUSA PARLAKYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüşköy, Kütahya, Gümüş, Jeoistatist ik, Gelişigüzel yerleştirilmiş kareler, Varyogram, Krigaj. vı, Gümüşköy, Kütahya, Silver, Geostat ist i cs, Random Stratified Grid, Variogram, Kriging IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
GÜMÜŞKÖY GÜMÜŞ YATA?INIM JEO İSTATİSTİKSEL DE?ERLENDİRİLMESİ ( KÜTAHY A-TÜRK İYE) Parlakyiğit, Aziz Musa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayhan Erler 194 Sayfa, Mayıs 1989 ÖZET Gümüşköy gümüş yatağı, Köprüören ' in(Kütahya-Türkiye) 8 km güneyinde, Anatolidlerin batı bölümünde Menderes masifinin kuzeydoğu ucunda yer alır. Bölgedeki temel kayaç birimleri, Paleozoyik yaşlı şistler ve Tersiyer yaşlı kireçtaşları ve tüflerdir. Bu yatak silisleşmiş tüfler içinde damarcıklar ve saçınımlar olarak bulunur. Cevherleşme ep i termal olup genellikle gümüş, kurşun, ve antimuan sülfidleri ile baritten oluşur. Gümüşköy gümüş yatağının rezervi, ortalama tenörü, ortalama kalınlığı, yüzey alanı ve metal içeriği tenörü 50 gr/ton dan daha fazla olan 45 sondajın verileri kullanılarak gelişigüzel yerleştirilmiş kareler (RSG) ve krigaj yöntemleri ile jeoistatiksel olarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar Jeoistatiksel hesaplamaları konvansiyonel hesaplarla karşılaştırmak amacıyla daha önceki fizibilite vçalışmalarında işletme alanı. içine alınan 35 sondajın verileri kullanılarak tekrarlanmıştır. Hesaplamalarda sondaj yerlerine lOOmxlOOm ve 50mx50rn boyutlu karelaj uydurulmuştur. Sondaj aralığının yetersizliği ve cevher yatağının elips şeklinde olmasından dolayı yönsel varyogramlardan anizotropi elde edilememiştir. Deneysel varyogramlar küresel modele uydurulmuş ve modeller nokta krigajı ile doğrulanarak elde edilen varyogram parametreleri panel krigajı hesaplamalarında kullanılmıştır. RSG yönteminin 50mx50m boyutlu karelaj inin lOOmxlOOm boyutlu karelaja göre cevher rezervini daha iyi temsil ettiği sonucuna varılmıştır. RSG yöntemi ile global olarak yapılan rezerv kestirimi ortalama tenörü 129.51±9.17 gr/ton gümüş olan 8.720.700 ± 957.532 ton cevherdir. Cevher yatağının ortalama kalınlığı 14.18±1.33 m. ve toplam metal miktarı 1129.39±135.37 ton gümüştür. Krigaj varyansı kullanılarak 50mx50m boyutlu panellerin krigajı ile yapılan cevher rezerv kestirimi ortalama tenörü 134.19+6.61 gr/ton gümüş olan 8.623.530+621.383 ton cevherdir. Cevher yatağının ortalama kalınlığı 14.76±0.88 m ve toplam metal miktarı 1157.19 ton gümüştür.
Özet (Çeviri)
GEOSTATISTICAL EVALUATION OF THE GOMUŞKÖY SILVER DEPOSIT CKOTÂHYA-TURKEY) Parlakyiğit, Aziz Musa Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ayhan Erler 194 Pages, May 1989 ABSTRACT The Gümüşköy silver deposit is located 8 km to the south of Köprüören(Kütahya-Turkey) and lies in the western part of Anatolids at the northeast edge of the Menderes massif. The main rock units in the area are schists of Paleozoic age, and limestones and tuffs of Tertiary age. The deposit occurs as veinlets and disseminations in silicified tuffs. The mineralization - is epithermal and comprises mainly sulphides of silver, lead and antimony with barite. The reserves, mean grade, mean thickness, surface area and metal contents of Gümüşköy silver deposit is geostatistically estimated using data from 45 drillholes with silver grades above the cut-off limit of 50 gr/ton Ag. by random stratified grid(RSG) method and by kriging. Calculations are repeated using data from 35 drillholes mwhich were included into mineable area by earlier feasibility studies in order to compare geostat ist ical estimates to conventional estimates. For calculations, lOOmxlOOm and 50mx50m sized grids are fitted to the drillhole locations. Anisotropy is not observed in directional semivariograms due to the inadequate drillhole spacing and the ellipsoidal shape of the orebody. Spherical models are fitted to the experimental variograms and verified by point kriging to obtain semivar iogram parameters, that are used for panel kriging estimations. Ore reserves estimated by RSG with 50mx50m grid size is more representative than lOOmxlOOm sized grid. The tonnage estimated globally by RSG method is 8.720.700 ± 957.532 tons of ore with an average grade of 129.51 ± 9.17 gr/ton silver. The mean thickness of the orebody is 14.18 ± 1.33 m and the quantity of metal is 1129.39 ± 135.37 tons silver. Ore reserve estimated by kriging of 50mx50m sized panels using kriging variance is 8.623.530 ± 621.383 tons with an average grade of 134.19 ± 6.61 gr/ton silver. The mean thickness of the orebody is 14.76 ± 0.88 m and the quantity of metal is 1157.19 tons silver.