Flow of a newtonian fluid through a constricted pipe
Daralan kesitli borularda newtoniyen akışın incelenmesi
- Tez No: 151779
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sudden contraction, Injection molding, Contraction flow, PIV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
öz DARALAN KESİTLİ BORULARDA NEWTONiYEN AKIŞIN İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Mehmet Serdar FAKILAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKÎNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç. Dr. Ahmet PINARBAŞI Yıl Jüri 2004, Sayfa: 47 YrdDoç. Dr. Ahmet PINARBAŞI Doç. Dr. Recep YURTAL YrdDoç. Dr. Hüseyin AKILLI Daralan kesitlerdeki akışlar enjeksiyonla kalıplama, ekstrüzyon, termofonning ve benzeri birçok mühendislik uygulamalarında sıkça rastlanmaktadır. Bu tip akışlarda karşılaşılan ve akışkanların elastik ve diğer özelliklerinden kaynaklanan kararsızlıklar işlem hızım sınırlamakta ve istenilen özelliklere uymayan ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Polimerin dinamik tepkisinin ortaya çıkartılması için akış kmematiğinin incelenmesi, ortaya çıkan kararsızlıkları karakterize edebilmek ve kararsızlıklann ortaya çil masına yol açan mekanizmaları anlayabilmek açısından çok faydalıdır. Bu çalışms ia Newtoniyen akışkanın 4:1 oranında ani daralan bir kesitle akışı parçacık görüntülemeyle hız tespiti (Partide image velocimetry (PIV) ) yöntemi uygulanarak incelenmiştir. Endüstride kullanılan akışkanların büyük bir çoğunluğu Newtoniyen olmayan akışkan kategorisine girdiğinden, daralan kesitten Newtoniyen olmayan akışkanın akışının incelenmesi çok önemli bir araştırma alanıdır. Newtoniyen akışlardaki problemlerin çözülmesi Newtoniyen olmayan akışların incelenmesinde büyük yararlar sağlamaktadır. Anahtar Kelimden Ani daralan, enjeksiyonla kalıplama, daralan akış,PIV. II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLOW OF A NEWTONIAN FLUID THROUGH A CONSTRICTED PIPE M.Sc. THESIS Mehmet Serdar FAKILAR DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI Year: 2004, Pages: 47 Jury: Assist. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI : AssocProf. Dr. Recep YURTAL : Assist. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI The flow through a sudden contraction occurs in a variety of engineering applications including injection molding, extrusion, thermoforming and many polymers melt processing applications. Instabilities observed during polymer melts processing can have an important limiting factor affecting production rates in many industrial area. Contraction flow is a useful process to identify these defects and in particular, the simplest case where polymer melts flow through an axisymmetric die emerges. In this study, the flow of a Newtonian fluid in an axisymmetric 4:1 sudden contraction geometry is studied using flow visualization and Particle Image Velocimetry (PIV) technique. Since Non-Newtonian fluids are used in polymer melts processing frequently, it is a very important investigation field. Solution of the Newtonian entrance problem is useful precursor to the study of the entrance behavior of viscoelastic fluids.