Türkiye'de uzaktan eğitim uygulamaları üzerine bir araştırma
A research on application of distance learning in Turkey
- Tez No: 151805
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA YÜREĞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, İnternete Dayalı Eğitim
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Kamer ÖZŞAHİNOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr.H.Oya YÜREĞİR Yıl 2003,sayfa:88 Jüri: Yrd.Doç.Dr.H.Oya YÜREĞİR Doç.Dr. Rızvan EROL Doç.Dr. Hamza EROL Günümüzde İnternetin gelişimi ile uzaktan eğitim hem üniversite eğitiminde hem de işletmelerin elemanlarının eğitiminde önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Uzaktan Eğitim yönteminin en büyük amacı, büyük bir kitlenin gereken eğitimi bulundukları yerlerden ve diledikleri zaman alabilmelerini sağlamaktır. Eğitimi alacak kişiye sunulan bu esneklik, eğitimin alınmasını kolaylaştırmakla birlikte, tam anlaşılamamış konuların tekrar edilebilmesi ve test olanakları yardımıyla, eğitimin verimi de arttırmaktadır. Yapılan bu çalışmanın amacı günümüzde bu kadar önem teşkil eden uzaktan eğitimi literatürdeki çeşitli boyutları ile incelemek, Türkiye'deki gelişimini ve dünyadaki durumu ortaya koymak ve özellikle üniversite öğrencilerinin Uzaktan Eğitim hakkındaki bilgilerini ve düşüncelerinin saptamaktır. Bu saptamaların elde edilmesi için anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlan istatistiksel analiz yöntemiyle SPSS'e aktarılarak hipotezler test edilmiştir. Test edilen hipotezler sayesinde öğrencilerin Uzaktan Eğitim'e yatkınlığı, kullanım düzeyi gibi sorulara da yanıt aranmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, Uzaktan Eğitim' in tanımını, alt yapısını, Uzaktan Eğitim'de kullanılan yöntemleri, öğrencilerin Uzaktan Eğitim'e olan yatkınlıkları için öneriler ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON APPLICATION OF DISTANCE LEARNING IN TURKEY Kamer ÖZŞAHİNOGLU DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doç.Dr.H.Oya YÜRE?İR Yıl 2003, Page: 88 Jury: Assist. Prof. H.Oya YÜREGİR, Assoc. Prof. Rızvan EROL, Assoc. Prof. Hamza EROL Recently, by the help of development of the internet, distance education has started to have a very important role in university education and the education of business staff. The most important aim of distant education is to provide a large group of people to have their education whenever they want, and without changing their life and place. This flexibility not only facilitates the education progres but also by the help of the tests improves the fertility of the education. The purpose of this studuy is to examine the distant education from the different perspectives, to determine its development in Turkey, its presents situation in the world, and to provide the performance management.This study starts with examining the previous researches and continues with the description of distance education and literature searches. An enquiry was applied to be able to get the results.The results of the enquiry was transferred to SPSSwith the statically analyzing method to test the reliability. By the help of the tested hypothesis, the questions such as“the tendency of the student to distant education”, and“the ratio of using it”were tried to be answered. As a result, this survey provides suggestions for the description of distance education, it's methods, it's background and tendency of the students to the distance education. Key words;Education based on internet (e-learning), distance education. n