Adana işletmelerinde toplam kalite yönetimi ve değişim mühendisliği uygulamalarının araştırılması ve kavramsal model önerisi
A research on total quality management and business process redesign applications in Adana companies and a proposal for conceptual model
  1. Tez No: 151806
  2. Yazar: SADULLAH KISACIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA YÜREĞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, değişim mühendisliği, değişim yönetimi, iş süreçlerinin yeniden tasarımı, Adana, Total quality management, reengineering, change management, business process reengineering, Adana II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA İŞLETMELERİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARININ ARAŞTIRILMASI VE KAVRAMSAL MODEL ÖNERİSİ Sadullah KISACIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREGİR Yıl 2004, Sayfa: 104 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREGİR Doç. Dr. Rızvan EROL Doç.Dr. Emel Laptalı ORAL Günümüzde yöneticiler, sadece şirketlerinin pazar paylarındaki artış ile değil; şirketlerine kazandırdıkları değişimler ve yeniliklerle de değerlendirilmektedirler. Süreçlerinde değişim gerçekleştirmek isteyen yöneticilerin önünde iki ana seçenek vardır. Bu seçeneklerden birincisi süreçlerde küçük iyileştirme ve geliştirme yapmak, ikincisi ise süreçlerinde köklü değişikliklere gitmektir. İşletmeler toplam kalite yönetimi modelini uygulayarak süreçlerinde küçük iyileştirmeler yapmayı amaçlarken, değişim mühendisliği modelini uygulayarak süreçlerini yeniden tasarlamakta ve daha büyük iyileştirme/geliştirme amaçlamaktadır. Toplam kalite yönetimi ve değişim mühendisliğini uygulamak stratejik bir karardır ve bu stratejik kararı veren işletmelerin her iki modelin de özelliklerini bilmesi gerekir. Bu çalışmanın amacı toplam kalite yönetimi ve değişim mühendisliği yönetim modelleri arasında kıyaslama yapılarak her iki modelin temel özellikleri, farklılıkları, benzerlikleri ve bu modellerin hangi durumlarda etkin olduklarının belirlenmesidir. Literatür taraması sonucunda hazırlanan anket çalışması Adana ilindeki sanayi işletmelerine uygulanmış, işletmelerin süreçlerinde yaptıkları değişim ve iyileştirmelerin toplam kalite yönetimi ve değişim mühendisliği karakteristiklerine göre sınıflandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT MSc THESIS A RESEARCH ON TOTAL QUALITY MANAGEMENT AND BUSINESS PROCESS REDESIGN APPLICATIONS IN ADANA COMPANIES AND A PROPOSAL FOR CONCEPTUAL MODEL Sadullah KISACIK DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Oya H. YÜREGİR Year 2004, Page: 104 Jury: Assist. Prof. Oya H. YÜREGİR Assoc. Prof. Rızvan EROL Assoc. Prof. Emel Laptah ORAL Nowadays managers are evaluated by not only with their market performances, also with their improvements and innovations.The managers who want to make a change in production processes have two options; firstly very little improvements and development in processes, in the other hand, make a total change. Companies are applying total quality management model, with this system they aim to make little changes, by applying reengineering, they aim to design and improve processes totally. Applying total quality management and reengineering, is a strategic decision, and also requires deep knowledge and preperation of companies. This thessis emphasizes the comparison between two models' basic characteristics, differences, similarities and in wich conditions these two models are effective. After researching the litreature we had prepared a survey for Adana' s industrial companies, and applied. In this research we categorised the companies improvements and innovations according to total quality management and reengineering.