Fenoxaprop - P - Ethyl ve tribenuron methyl herbisitlerinin göl ekosistemine etkisinin laboratuvar koşullarında incelenmesi
Examination of the effects of fenoxaprop - P - Ethyl and tribenuron methyl herbicides on lake ecosystem under laboratory conditions
- Tez No: 151807
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Herbisit, Fenoxaprop-P-Ethyl, Tribenuron Methyl, Biyodeney, Mikrokozm, Herbicide, Fenoxaprop-P-Ethyl, Tribenuron Methyl, Biyoassay, Microcosm II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS FENOXAPROP-P-ETHYL VE TRIBENURON METHYL HERBİSİTLERİNİN GÖL EKOSİSTEMİNE ETKİSİNİN LABORATUVAR KOŞULLARINDA İNCELENMESİ MEHMET TUTAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yard. Doç. Dr. Fatma ÇEVİK Yıl: 2004, Sayfa:45 Jüri: Yard. Doç. Dr. Fatma ÇEVİK Doç. Dr. M. Z. Lugal GÖKSU Doç. Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇ Bu çalışmada, Fenoxaprop-P-ethyl ve Tribenuron methyl'in 0, 0.1, 1, 10 mg/LTik derişimlerde fitoplankton, zooplankton ve bentik organizma ile suyun fizikokimyasal özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Fitoplankton ve zooplanktonun en fazla etkilendiği derişim 10 mg/L'de olduğu gözlenmiştir. Yapılan istatistik analizde, Tribenuron methyl için Chlorophyta, Fenoxaprop-P-ethyl için Diyatom, Chlorophyta ve zooplankton gruplarının kontrol gruplarına göre farkı önemli olmuştur. Bentik organizmada, her iki herbisit grubunda Chironomus sp. 10 mg/L, Potamothrix sp. 0 mg/L'lik derişimlerde birey sayısı fazla iken, Lumbricuilis sp. Fenoxyprop-P-Ethyl'de 1 mg/L, Tribenuron methyl'de 0.1 mg/L'lik derişimde fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXAMINATION OF THE EFFECTS OF FENOXAPROP-P-ETHYL AND TRIBENURON METHYL HERBICIDES ON LAKE ECOSYSTEM UNDER LABORATORY CONDITIONS MEHMET TUTAR DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Fatma ÇEVİK Year: 2004, Pages: 45 Jury: Assist. Prof. Dr. Fatma ÇEVİK Assoc. Prof. Dr. M. Z. Lugal GÖKSU Assoc. Prof. Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇ In this study, the effects of Fenoxaprop-P-ethyl and Tribenuron methyl concentrations of 0, 0.1, 1, 10 mg/L on phytoplankton, zooplankton and benthic organism, and physicochemical charactheristics of water were examined. The most effecting concentration of phytoplankton and zooplankton were 10 mg/L. In the statistical analyses, the differences Chlorophyta for Tribenuron methyl, Diatom, Chlorophyta, and zooplankton for Fenoxaprop-P-ethyl from control groups were significant. While the number of Chironomus sp. at 10 mg/L and Potamothrix sp. at 0 mg/L concentrator, in both herbicide, were greater, Lumbricuilis sp. was so at 1 mg/L fpr Fenoxyprop-P-Ethyl, at 0.1 mg/L for Tribenuron methyl.