Çokurova bölgesi buğday ekim alanlarında sorun olan kısır yabani yulaf (Avena sterilis L.)'ın bazı herbisitlere karşı ortaya çıkan dayanıklılık sorunlarının araştırılması
Investigation on resistance problem of sterile wild oat (Avena sterilis L.) to some herbicides in wheat cultivated areas in Çukurova region
- Tez No: 151911
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Herbisit Dayanıklılığı, Yabani yulaf, Buğday
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ BUĞDAY EKİM ALANLARİNDA SORUN OLAN KISIR YABANİ YULAF (Avena sterilis L.) İN BAZI HERBİSİTLERE KARŞI ORTAYA ÇIKAN DAYANIKLILIK SORUNLARININ ARAŞTIRILMASI Engin YÜCEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Sibel UYGUR Yü: 2004, Sayfa: 67 Jüri Yrd. Doç. Dr. Sibel UYGUR Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR Yrd. Doç. Dr. Solmaz SÖZERİ Bu çalışmada, Çukurova Bölgesi buğday ekim alanlarındaki kısır yabani yulaf {Avena sterilis L.)' in kimyasal mücadelesindeki en önemli sorunun kısır yabani yulafın herbisitlere karşı oluşturduğu dayanıklılık olarak saptanmıştır. Dayanıklı ve hassas populasyonlann bulunduğu tarlalardan kısır yabani yulaf (A. sterilis) tohumlan toplanmıştır. Aynı etki mekanizmasına sahip olan üç herbisit, Haloxyfop (R) methyl ester, Clodinafop- propargyl, Fenoxaprop-p-ethyl (ACCase inhibitorleri), farklı etki mekanizmasına sahip olan bir başka herbisit, Mesosulfuron-methyl (ALS inhibitorü) ve her herbisitin 6 farklı dozuyla (n=önerilen doz ve n/2, 2n, 4n, 8n, 0= kontrol) uygulama yapılmıştır. Deneme 3 tekerrürlü kurulmuştur. Herbisitler herbisit uygulama aleti ile 3 atmosfer basınçla yapılmıştır. Dayanıklılık indeksinin bulunabilmesi için Iso değerleri hesaplanmıştır. Bütün örneklerde Haloxyfop (R) methyl ester, Clodinafop-propargyl, Fenoxaprop-p-ethyl'e karşı farklı seviyelerde dayanıklılık tespit edilmiştir. Sadece bir biyotip Mesosulfuron-methyl'e karşı düşük hassasiyet göstermiştir. Hassas biyotip bütün herbisitler ile kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION ON RESISTANCE PROBLEM OF STERILE WILD OAT (Avena sterilis L.) TO SOME HERBICBES IN WHEAT CULTIVATEDAREAS IN ÇUKUROVA REGION_____ Engin YÜCEL DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist Prof. Dr. Sibel UYGUR Year: 2004, Pages: 67 Jury : Assist. Prof. Dr. Sibel UYGUR : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR : Assist. Prof. Dr. Solmaz SÖZERİ In this study, the most important problem in chemical control of sterile wild oat (Avena sterilis L.) in wheat cultivated areas in Çukurova region is found, herbicide resistance of wild oats. Seeds were collected from both suspectible and resistant sterile wild oat (A. sterilis) populations from fields. Three herbicides with the same mode of action, Haloxyfop (R) methyl ester, Clodinafop-propargyl, Fenoxaprop-p-ethyl (ACCase inhibitors), and one herbicide with different mode of action Mesosulfuron-methyl (ALS inhibitor), and six different doses (n=proposed dose and n/2, 2n, 4n, 8n, 0=control) of each herbicide were applied.. All these applications were replicated three times for each herbicide. All herbicide applications were done with a manual sprayer working with a pressure of 3 bar. Iso values were calculated to found resistance index. Resistance with different levels investigated in all of the examples to Haloxyfop (R) methyl ester, Clodinafop-propargyl, Fenoxaprop-p-ethyl. Only one biotype found less sensisitive to Mesosulfuron-methyl. The susceptible biotype controlled with all herbicides. Keywords : Herbicide Resistance, Wild oat, Wheat n