Bazı çilek genotiplerinde aroma bileşiklerinin tayini ve aroma bileşikleri ile bazı meyve kalite kriterleri arasındaki ilişkiler
Detection of aroma compounds of some strawberry genotypes and relationships between aroma compounds and fruit quality characters
  1. Tez No: 151812
  2. Yazar: EBRU YAŞA KAFKAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVGİ PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek ıslahı, aroma, şekerler, asitler, kromatografi, Strawberry breeding, aroma, sugars, acids, chromatography. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
öz DOKTORA TEZİ BAZI ÇİLEK GENOTİPLERİNDE AROMA BİLEŞİKLERİNİN TAYİNİ VE AROMA BİLEŞİKLERİ İLE BAZI MEYVE KALİTE KRİTERLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Ebru YAŞA KAFKAS ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Yü : 2004, Sayfa:310 Jüri : Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Prof. Dr. K.Hüsnü Can BAŞER Prof. Dr. Selim ÇETİNER Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Doç. Dr. Turgut CABAROĞLU Araştırma, 2000-2001 ve 2001-2002 yetiştiricilik dönemlerinde, Ç.Ü. Z^F. Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanları ile laboratuarları ile A.O. TBAM (Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi)' a ait laboratuarlar da yürütülmüştür. Denemede“Osmanlı”yerli çilek çeşidi ile Ülkemizde ticari anlamda yetiştiriciliği yapılmakta olan“Chandler”,“Dorit”ve“Camarosa”çeşitleri ve önceki yıllarda melezleme ıslahı sonucu umutlu bulunan 16 melez çilek genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Çilek genotiplerinin aylara göre ortalama bitki başına verim (g/bitki), meyve ağırlıkları (g), suda çözünür toplam kuru madde içerikleri (%), titrasyon asillikleri (%), pH içerikleri gibi bazı meyve kalite kriterleri incelenmiştir. Denemede çilek genotiplerinin meyvelerinde aroma profilleri 4 farklı ekstraksiyon tekniği (Tepe Boşluğu Katı Faz Mikro Ekstraksiyon, Daldırmalı Katı Faz Mikro Ekstraksiyon, Organik çözücüler: Fitosol ve f-butil metil eter ile Ekstraksiyon) ve GC/MS (Gaz Kromatografisi Kütle Spektrometresi) kullanılarak belirlenmiştir. Çilek genotiplerinde bu teknikler ile 8 farklı kimyasal grup belirlenirken,“Osmanlı”çeşidinde oransal olarak en fazla bulunan bileşiğin 3 ekstraksiyon tekniği ile etil hekzanoat olduğu saptanmıştır. Aroma maddelerinin tanımlanmasında SPME tekniğinin en uygun teknik olduğu belirlenmiştir. Olgunlaşma boyunca şekerler (fruktoz, glikoz ve sakkaroz), asiller (malik ve sitrik asit) ve C vitamini içerikleri ise MPLC (Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi) tekniği ile kaiitalif ve kanlilatif olarak saptanmıştır. Ayrıca aroma maddeleri ile bazı meyve kalite kriterleri arasındaki ilişkiler de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS DETECTION OF AROMA COMPOUNDS OF SOME STRAWBERRY GENOTYPES AND RELATIONSHIPS BETWEEN AROMA COMPOUNDS AND FRUIT QUALITY CHARACTERS N.Ebru YAŞA KAFKAS DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Year : 2004, Pages :310 Jury : Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Prof. Dr. KJHusnu Can BASER Prof. Dr. Selim ÇETINER Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN AssocProf. Dr. Turgut CABARO?LU This study was conducted in 2000-2001 and 2001-2002 growing period in Experimental and Implementation Research Area and Laboratories of Hort. Departin Fac. of Agric, Univ. of Çukurova, and Lab. of Medic, and Aromatic Plant and Res. Center of Anadolu Univ. In the experiment,“Osmanlı”local variety,“Dorit”,“Chandler”and“Camarosa”which are cultivated as a commercial cultivars in our country and some strawberry types which were selected previous years as a cultivar candidate were used as a plant materials. Aver, yield per plant (g/plant), fruit weight (g), Total Soluble Solids (TSS %), TA (Titratable Acidity %), pH, and some other fruit quality characters were examined. Aroma profiles of experimental genotypes were identified 4 various extraction techniques such as HS-SPME (Headspace Solid Phase Micro Extraction), IM-SPME (Immersion Solid Phase Micro Extraction), liquid-gase extraction technique (Solvent: Phytosol) and liquid-liquid extraction techniques (Solvent:t-butyl methyl extraction) by GC-MS (Gas Chromatography Mass Spectrometry). Using these techniques, 8 different chemical groups were identified. In cultivar“Osmanlı”ethyl hexanoate was detected the most abundant one in 3 extraction methods as relatively. HS-SPME technique was found to be the most suitable technique for detection of the aroma compounds. Main soluble sugars (fructose, glucose and sucrose), acids (malic and citric) and Vitamin C composition of fruits were separated, identified and quantified during the ripening stages by HPLC (High Performance Liquid Chromatography). The relationships between aroma compounds and some fruit quality characters were also determined.