Peyniraltı sularının yukarı akışlı anaerobik çamur örtü reaktörü ile arıtılabilirliği
The Treability of whey by upflow anaerobic sludge blanket reactor
- Tez No: 87975
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süt Endüstrisi, Peyniraltı Suyu, Anaerobik Arıtma, Yukarı Akışlı Anaerobik Çamur Örtü Reaktör, Dairy Industry, Whey, Anaerobic Treatment, Upflow Anaerobic Sludge Blanket Reactor II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
YÜKSEK LÎSANS TEZİ PEYNİRALTI SULARININ YUKARI AKIŞLI ANAEROBİK ÇAMUR ÖRTÜ REAKTÖRÜ İLE ARITILABİLİRLİĞİ FERİT IŞIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Yıl: 1999, Sayfa: 80 Jüri :Prof.Dr. Ahmet YÜCEER :Yrd.Doç.Dr. Belgin BAYAT :Yrd.Doç.Dr. Zeliha SELEK Bu çalışmada süt endüstrisi atıksu kaynaklarından peyniraltı sularının atıksu karakterizasyonu ve anaerobik antılabilirliği incelenmiştir. Karakterizasyon çalışmaları sonucunda peyniraltı sularının KOİ konsantrasyonunun 60000-93000 mg/L, BOİ5 konsantrasyonunun 35000-70000 mg/L ve AKM konsantrasyonunun 1400-5750 mg/L olduğu tespit edilmiştir. Biyolojik arıtma için gerekli nütrientlerden fosfor içeriğinin yeterli, azot konsantrasyonunun ise düşük olduğu belirlenmiştir (KOİ:N:P 100:1:0,2 dengesine göre). Anaerobik arıtmada kullanılan laboratuar ölçekli UASB reaktöründe yüksek kirlilik konsantrasyonuna sahip peyniraltı sularının farklı organik yüklemelerdeki antılabilecek organik yük miktarları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla reaktöre 2,320 kg KOİ/m3.gün'den 29,128 kg KOİ/m3.gün'e kadar organik yüklemeler yapılmıştır. Bu organik yüklemelerde KOİ giderme verimi %95,7 ile %98, BOİ giderme verimi ise %97 ile %99,1 arasında gerçekleşmiştir. Reaktörde 9,392 kg KOİ/m3.gün organik yüklemeden sonra peyniraltı sularının deşarj standardının sağlanamadığı ve ikinci bir arıtmaya (aerobik biyolojik arıtma) ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESÎS THE TREABHJTY OF WHEY BY UPFLOW ANAEROBIC SLUDGE BLANKET REACTOR FERİT ISDC DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Year: 1999, Pages: 80 Jury :Prof.Dr. Ahmet YÜCEER :Asst.Prof.Dr. Belgin BAYAT :Asst.Prof.Dr. Zeliha SELEK In this research, characterisation and the anaerobic treatability of whey from the dairy industry have been investigated. It was found that COD concentration of whey were between 60000-93000 mg/L and BOI5 concentrations were between 35000-70000 mg/L and TSS (total suspended solids) concentrations were between 1400-5750 mg/L. It was also found that nutrient level in terms of phosphorous was sufficient, nitrogen was not sufficient to sustain any biological treatment system (according to COD:N:P 100:1:0,2 balance). It was tried to determine the treatability of different organic loads of high pollution content whey under the different loading regime by using laboratory scale UASB reactor. For this purpose, organic load of between 2,320 kg COD/m3.day and 29,128 kg COD/m3.day have been applied to the reactor. Under this operating regime, COD removal efficiencies were between 95,7% and 98%, BOI5 removal efficiencies were between 97% and 99%. After the organic loading of 9,392 kg COD/m3.day, the reactor could not achieve the desired standard for whey. Hence, a second biological aerobic treatment would be needed in order to achieve to meet discharge consent.