Modelling and analysis of active power filter
Aktif güç filtresinin modellenmesi ve analizi
  1. Tez No: 151846
  2. Yazar: MUSTAFA DÜNDAR APUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TÜMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonik, Kompanzasyon, Aktif Filtre, Simülasyon. II, Harmonic, Compensation, Active Filter, Simulation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AKTİF GÜÇ FİLTRESİNİN MODELLENMESİ VE ANALİZİ MUSTAFA DÜNDAR APUCU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Mehmet TÜMAY Yıl:2004, Sayfa: 109 Jüri : Doç. Dr. Mehmet TÜMAY Yrd. Doç. Dr. İlyas EKER Yrd. Doç. Dr. Murat AKSOY Bu çalışmada Matlab/Simulink programı kullanılarak 3 -faz 4-telli bir aktif güç filtresinin detaylı matematiksel modellemesi ve analizi gerçekleştirilmiştir. İki farklı kontrol stratejisi kullanılmıştır. Birincisi“sinüzoidal kaynak akımı”, diğeri ise“sabit kaynak gücü”metotlarıdır. Aktif güç filtresinin performans karakteristikleri her iki kontrol stratejisi için bir grup dengesiz yük sisteminde değerlendirilmiştir. Simülasyon sonuçlan her iki kontrol stratejisinin aynı performansı sunduğunu göstermiştir. Simülasyon sonuçlan reaktif güç kompanzasyonunun ve harmoniklerin yok edilmesinin başanldığını göstermiştir. Elde edilen kaynak akımı THD'si (toplam harmonik bozulma) istenen standart değerden oldukça küçüktür. Her iki uygulama da hızlı yanıt ve aynı derecede nötr akım kompanzasyonu sağlamasına rağmen harmonik açıdan bakıldığında,“sinüzoidal kaynak akımı”kontrol stratejisi daha iyi bir çözüm sunar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MODELING AND ANALYSIS OF ACTIVE POWER FILTER MUSTAFA DÜNDAR APUCU DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMAY Year:2004, page: 109 Jury : Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMAY Assist. Prof. Dr. îlyas EKER Assist. Prof. Dr. Murat AKSOY In this study, Matlab/Simulink program has been used for simulation of three- phase four-wire active power filter. Detailed mathematical modeling and analysis of active power filter has been realized. Two different control strategies are modeled. One is the“sinusoidal source current”and the other is“constant source power”method. The performance characteristics of the active power filter is evaluated for both control strategies with a group of unbalanced nonlinear loads. Simulation results show that both strategies presented almost the same performance. The simulation results show that full reactive power compensation and proper elimination of harmonics is achieved. Obtained THD values for the load bus current is much less than the required standard values. Although both approaches provide fast response and equally compensate the neutral current, from a harmonic point of view, the“sinusoidal source current”control strategy offers a better solution.