Production of high-grade jet fuel and carbon via co-coking of heavy liquefaction products of coals and petroleum residua
Kömür sıvılaştırma ürünleri ile petrol ağır kesimlerinin birlikte işlenmesinden yüksek nitelikli jet yakıtı ve kok üretimi
- Tez No: 151853
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY ERBATUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kömür, asfalten, preasfalten, petrol ağır kesimleri, elektrod karbonu n, coal, asphaltene, preasphaltene, petroleum residua, electrode carbon
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ KOMUR STVILAŞTIRMA ÜRÜNLERİ İLE PETROL AĞIR KESİMLERİNİN BİRLİKTE İŞLENMESİNDEN YÜKSEK NİTELİKLİ JET YAKITI VE KOK ÜRETİMİ Pervane GAFAROVA çukurova üniversitesi fen bilimleri enstitüsü kimya anabilim dalı Danışman : Prof. Dr. Oktay Erbatur Yıl: 2004, Sayfa: 153 Jüri : Prof. Dr. Oktay ERBATUR Prof. Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Murat EROL Doç. Dr. Şermin GÜL : Doç. Dr. Bilgehan GÜZEL Kömürlerin katalitik hidrojenasyonundan elde edilen asfalten+preasfalten kesimlerinin (Cap ve Pap) ağır petrol kesimleri (vakum resid:VR, asphalt: A, decant oil: DO) ile karışımları düşük sıcaklık (450-500 °C) ve yüksek sıcaklık (2600 °C) karbonizasyonuna tabi tutuldular. Bu karışımları oluşturan her bir bileşen materyal de aynı koşullarda karbonizasyona tabi tutuldu. Kullanılan tüm materyal içinde aromatikliği en yüksek olan dekant oil olup (Har=42%), Cap ve Pap ara değerlere sahipken VR ve A ağırlıklı olarak alifatik içeriklidir. VR ve A düşük sıcaklık karbonizasyonlannda çoğunlukla sıvı ürünler oluştururken, Pap ve Cap ise en düşük sıvı ürünleri vermiştir. DO nun düşük sıcaklık karbonizasyonu da yüksek miktarda sıvı ürün vermiştir. Pap ve Cap'ın petrol ağır kesimleri ile karışımları, kanşımlanndaki oranlara bağlı olarak sıvı ürün oluşumunu azaltmıştır. Elde edilen semi-kok mikrograflan ve grafitlerin X-ışınım saçılımı analizleri kömür sıvılaştırılmışından elde edilen asfalten+preasfalten kesimleri ile dekant oil karışımlarının en yüksek değerli karbon oluşumunu sağladığı, buna karşılık VR ve A ile yaptıkları karışımlardan elde edilen karbonların VR ve A'mn tek başlarına sağladığı karbonlardan daha düşük kaliteli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS PRODUCTION OF HIGH-GRADE JET FUEL AND CARBON VIA CO-COKING OF HEAVY LIQUEFACTION 1 PRODUCTS OF COALS AND PETROLEUM RESIDUA jj Pervane GAFAROVA DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Oktay Erbatur Year: 2004, Pages: 153 Jury : Prof. Dr. Oktay ERBATUR Prof. Dr. Mesut ANIL Prof.Dr. Murat Erol Assoc. Prof. Dr. Şermin GÜL Assoc. Prof. Dr. Bilgehan GÜZEL The blends of petroleum residua (vacuum resid: VR, asphalt: A, decant oil: DO) and the asphaltene+preasphaltene fractions obtained from catalytic hydrogenation of Cayirhan (Cap) and Pittsburgh (Pap) coals were subjected to low (450-500°C) and high-temperature (2600°C) carbonization. The individual components of these blends were also subjected to identical treatments. Amongst all components of blends DO was the fraction of highest aromatic content (Har=42%). The aromaticity of Cap and Pap feedstocks are intermediate between DO and other two petroleum feedstocks (VR and A). Both VR and A feedstocks are heavily aliphatic. VR and A produced high yields of liquid products from low-temperature coking experiments whereas Cap and Pap produced lowest amount of liquid products. DO also produced high yields of liquid products. When petroleum feedstocks were co-coked with Pap and Cap, there were significant decreases in the liquid yields depending on the ratio of the components in the blends whereas solid yields increased. The optical texture index values obtained from the micrographs of semi-cokes and the X-ray diffraction analysis of graphite type of products have shown that graphitization of asphaltene+preasphaltene blends with decant oil yielded the highest grade electrode carbon whereas the carbons obtained from asphaltene+preasphaltene blends with VR and A were of lower quality than the corresponding carbons obtained from the treatment of individual VR and A.