Doğal karotenoyit kaynaklarının Yeşil Kaplan Karidesi (Penaeus semisulcatus)'nin pigmentasyonu, büyümesi ve et kalitesi üzerine etkileri
Effects of natural carotenoid sources on pigment ation, growth and meat quality of green tiger shrimp (penaeus semisulcatus)
  1. Tez No: 151854
  2. Yazar: MUSTAFA GÖÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT YANAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Pigmentasyon, Penaeus semisulcatus, Astaksantin, Doğal Karotenoyit Kaynaklan, Pigmentation, Penaeus semisulcatus, Astaxanthin, Natural Carotenoid Sources II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz DOKTORA TEZÎ DOĞAL KAROTENOYIT KAYNAKLARININ YEŞİL KAPLAN KARİDESİ (Pendens semis ulcatusyiim PİGMENTASYONU, BÜYÜMESİ VE ET KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Mustafa GÖÇER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR Yıl : 2004, Sayfa : 76 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR Prof.Dr. Metin KUMLU Yrd.Doç.Dr. Ferit RAD Yrd.Doç.Dr. Mahmut A. GÖKÇE Yrd.Doç.Dr. Mevlüt AKTAŞ Bu çalışmada, karotenoyit içeren bitkisel kaynaklar ile sentetik astaksantinin yeşil kaplan karidesi (Penaeus semisulcatusy nin pigmentasyonu, büyümesi ve et kalitesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma 2 ayrı bölümden oluşmuştur. /. Bölüm: Karidesler (10.78±1.08-11.38±0.66 g) 100 mg/kg total karotenoyit içeren %2.4 kadife çiçeği (Tagetes erecta), %6.6 kırmızı biber (Capsicum annuum), 100 mg/kg sentetik astaksantin ve kontrol grubundan oluşan diyetlerle 60 gün süreyle beslenmiştir. Deneme sonu itibariyle, karotenoyit katkılı diyet grupları et dokusunda (19.74±1.76- 22.08±2.09 mg/kg) kontrol grubuna (13.76±2.36 mg/kg) göre daha fazla karotenoyit birikimi sağlarken (PO.05), karotenoyit içeren diyet grupları kendi aralarında benzer bulunmuştur (P>0.05). //. Bölüm: Karidesler (6.07±0.08-6.34±0.25 g) 100 mg/kg total karotnoyit içeren %0.16 Dımaliella salina, %2.3 Nannochloropsis sp., 100 mg/kg sentetik astaksantin ve kontrol grubundan oluşan diyetlerle 60 gün süreyle beslenmiştir. Deneme sonu itibariyle, et ve kabuk dokusunda en yüksek karotenoyit birikimini, sentetik astaksantin (22.06±0.54- 118.52±4.41 mg/kg) ve D. salina (21.14±0.52-117.50±4.79 mg/kg) sağlarken bunu Nannochloropsis sp. (19.62±1.10-101.32±4.33 mg/kg) ve kontrol grubu (13.86±0.62- 79.71±2.40 mg/kg) izlemiştir (P0.05). Diyet grupları arasında et dokusunda protein miktarı I. bölümde %20.69±0.33-22.16±0.68, II bölümde %22.15±0.36-23.89±0.73; lipit miktarı I. bölümde %1.24±0.09-1.46±0.06, II. bölümde %0.66± 0.16-0.87±0.09; et verimi ise I. bölümde %49.94±0.63-50.99±0.19, II. bölümde %48.86±0.93-49.75±1.31 arasında saptanmış olup, bu değerler bakımından aralarında önemli bir farklılık bulunmamıştır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd THESIS EFFECTS OF NATURAL CAROTENOID SOURCES ON PIGMENTATION, GROWTH AND MEAT QUALITY OF GREEN TIGER SHRIMP {Penaeus semisulcatus) Mustafa GOÇER DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist.Prof.Dr. Mahmut YANAR Year : 2004, Pages: 76 Jurry : Assist.Prof.Dr. Mahmut YANAR Prof.Dr. Metin KUMLU Assist.Prof.Dr. Ferit RAD Assist.Prof.Dr. Mahmut A. GÖKÇE Assist.Prof.Dr. Mevlüt AKTAŞ In this study, the effects of natural carotenoid sources and synthetic astaxanthin on pigmentation, growth and meat quality of the Green Tiger Shrimp {Penaeus semisulcatus) were investigated. The study consisted of two chapters; Chapter I: The shrimps (10.78±1.08-11.38±0.66 g) were fed on diets including 2.4% marigold flower (Tagetes erecta), 6.6% red pepper (Capsicum annuum) (both of these diets contained 100 mg/kg total carotenoid), synthetic astaxanthin (100 mg/kg) and a control diet (without any inclusion of carotenoid sources) for a duration of 60 days. At the end of the culture period, the diets supplemented with carotenoid sources resulted in higher carotenoid deposition in the flesh (19.74±1.76-22.08±2.09 mg/kg) (P>0.05) as compared to the control diet (13.76±2.36 mg/kg) (PO.05). Chapter II: The shrimps (6.07±0.08-6.34±0.25 g) were fed on diets containing 0.16% Dunaliella salina, 2.3% Nannochloropsis sp. (both diets contained 100 mg/kg total carotenoid), syntethic astaxanthin (100 mg/kg) and a control diet without any inclusion of carotenoid sources for 60 days. Total carotenoid accumulation in the flesh and exoskeleton was highest in the groups fed with synthetic astaxanthin (22.06±0.54-118.52±4.41 mg/kg) and D. salina (21.14±0.52-117.50±4.79 mg/kg) (P>0.05) followed by Nannochloropsis sp. (19.62±1.10-101.32±4.33 mg/kg) and the control group (13.86±0.62-79.71±2,40 mg/kg) (PO.05). Addition of carotenoid sources into diet did not influence growth of the shrimp in both 1st and 2nd chapters (P>0.05). Among the diet groups, meat protein level of the shrimps was 20.69±0.33-22.16±0.68% in Chapter I and 22.15±0.36-23.89±0.73% in Chapter H; lipid content was 1.24±0.09-1.46±0.06% in Chapter I and 0.66±0.16-0.87±0.09% in Chapter II, meat yield was 49.94±0.63-50.99±0.19% in Chapter I and 48.86±0.93-49.75±1.31% in Chapter Ü. These levels did not differ significantly among the groups in both Chapters (P>0.05).