Katı desteğe sabitlenmiş (İmmobilize) metal kompleksleri sentezi ve uygulama özelliklerinin araştırılması
The syntheses of metal complexes onto solid support (Immobilized) and the investigation of their applied properties
- Tez No: 151856
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN SERİNDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff base metal complexes, Immobilization, Sporopollenin, Ligand adsorption II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz DOKTORA TEZİ KATI DESTEĞE SABITLENMIŞ (IMMOBILIZE) METAL KOMPLEKSLERİ SENTEZİ VE UYGULAMA ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Tijen GURTEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Osman SERİNDAĞ Yıl : 2004, Sayfa: 118 Jüri : Prof. Dr. Osman SERİNDAĞ Prof. Dr. Hamit BOZTEPE Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK Prof. Dr. Selahattin SERİN Prof. Dr. Nevzat KÜLCÜ Katı desteğe tutturulmuş metal kompleksleri, hidrojenasyon, oksidasyon, epoksidasyon gibi organik reaksiyonların katalizlenmesi, proteinlerin saflaştırılması, atık sulardaki ağır metal iyonlarının ya da organik kirleticilerin uzaklaştırılması gibi çok çeşitli uygulama alanlarına sahiptir. Doğal bir polimer olan sporopollenin destek katısı üzerinde etilendiamin, asetaldehit, salisaldehit, benzaldehit ve sinemaldehit kullanılarak immobilize Schiff bazları ve bunların kobalt (III) ve nikel (II) kompleksleri sentezlenmiş ve yapılan spekroskopik ve analitik yöntemlerle karakterize edilmiştir. Sentezlenen immobilize Schiff bazı metal kompleksleri ligand değiştirici olarak kullanılmış, kolon metodu ile indol ve 3- metil indol'ün, ligand adsorpsiyon davranışları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Schiff bazı metal kompleksi, îmmobilizasyon, Sporopollenin, Ligant adsorpsiyonu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc/ PhD Thesis THE SYNTHESES OF METAL COMPLEXES ONTO SOLID SUPPORT (IMMOBILIZED) AND THE INVESTIGATION OF THEIR APPLIED PROPERTIES Tijen GÜRTEN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUOVA Supervisor : Prof. Dr. Osman SERÎNDAG Year : 2004, Page : 118 Jury : Prof. Dr. Osman SERÎNDA? Prof. Dr. Hamit BOZTEPE Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİK Prof. Dr. Selahattin SERİN Prof. Dr. Nevzat KÜLCÜ Metal complexes onto solid support have been various applied area such as separation of proteins and the removal of heavy metal ions or toxic organic substances from wastewater and catalysed of organic reactions as hydrogenation, oxidation, and epoxydation. Immobilized Schiff bases and their cobalt (III) and nickel (II) complexes have been synthesized onto sporopollenin solid support by using ethylenediamine, acetaldehyde, benzaldehyde, salicyaldehyde and cinnamaldehyde and have been characterized their structure by spectroscopic and analytical methods. Immobilized Schiff base metal complexes, which are synthesized, have been used as ligand exchanger and have been investigated ligand adsorption behaviour as comparative of indole and 3 -methyl indole with column technique.