Çukurova bölgesindeki Akyatan, Tuzla ve Çamlık lagünlerinde (Adana/Türkiye) ağır metal araştırması
Investigation of heavy metal in Akyatan, Tuzla, Çamlık lagoon ( Adana/Turkey) from Çukurova region
  1. Tez No: 151855
  2. Yazar: MELTEM DURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZİYA LUGAL GÖKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Akyatan Lagünü, Tuzla Lagünü, Çamlık Lagünü, Ağır metal, Akyatan Lagoon, Tuzla Lagoon, Çamlık Lagoon, Heavy Metal n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ AKYATAN, TUZLA VE ÇAMLIK LAGÜNLERİNDE (ADANA/TÜRKİYE) AĞIR METAL ARAŞTIRMASI Meltem DURAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. MZiya Lugal GÖKSU Yıl 2004, Sayfa 100 Jüri: Doç.Dr. MZiya Lugal GÖKSU Prof. Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. İhsan AKYURT ProfDr. Ferit KARGIN Yrd.Doç.Dr. Fatma ÇEVİK Bu çalışmada, Akdeniz Bölgesinde bulunan ve yoğun kirlenme tehdidi altındaki önemli sulak alanlardan, Akyatan, Tuzla ve Çamlık lagünlerinde balık, seston, bentoz ve sediment örneklerinde ağır metallerden Pb, Cu, Zn, Cd, Fe'nin birikim miktarları ve bunların mevsimsel değişimi belirlenmiştir. Örneklerdeki ağır metal konsantrasyonları yaş parçalama yöntemi uygulandıktan sonra FLAAS ve GFAAS kullanılarak ölçülmüştür. Çalışmada belirlenen bulgular değerlendirildiğinde genel olarak en çok Zn ve Cd'un sestonda; Fe ve Pb'un sedimentte; Cu'ın ise bentozda biriktiği görülmüştür. Balıklarda saptanan ağır metal birikim değerleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve FAO tarafından getirilmiş standartlara göre incelendiğinde birikim değerlerinin Pb ve Zn bakımından yüksek, Cd bakımından sınırda, Cu bakımından ise sınırın altında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS INVESTIGATION OF HEAVY METAL IN AKYATAN, TUZLA, ÇAMLIK LAGOON (APANA/TURKEY) FROM ÇUKUROVA REGION Meltem DURAL DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof. Dr. M.Ziya Lugal GÖKSU Year 2004, Page 100 Jury: Assoc.Prof.Dr. M.Ziya Lugal GÖKSU Prof.Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. İhsan AKYURT Prof. Dr. Ferit KARGIN Assist.Prof.Dr. Fatma ÇEVİK In this investigation, some heavy metal concentrations (Fe, Zn, Cd, Cu, Pb) in seston, sediment, benthos and fish samples were collected from Akyatan, Tuzla and Çamlık Lagoon in Mediterranean region, which have been affected by pollution, have been determined seasonally. The concentrations of heavy metals in samples were determined by using FLAAS and GF AAS after wet digestion method. The results in this study showed that, high accumulation levels of Zn and Cd were detected in seston while Fe and Pb were detected in high levels in sediment and Cu accumulation levels were the highest for benthos samples. In comparison with the standart heavy metal accumulation levels determined by the Ministry of Agriculture and Rural Affairs and FAO, Pb and Zn levels were measured high, Cd levels were on the maximum tolerance limit and Cu levels were under the standart levels.