İçel-Yavca dolomitlerinden yüksek içerikli MgO üretilmesinin araştırılması
The research of obtaining high purity MgO from İçel-Yavca dolomites
- Tez No: 151860
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dolomitin özütlenmesi, İçel-Yavca Dolomitleri, karbonatlaşma, magnezyum oksit, Leaching of dolomite, Icel-Yavca Dolomites, carbonatisation, magnesium Oxide. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz DOKTORA TEZİ İÇEL - YAVCA DOLOMİTLERİNDEN YÜKSEK İÇERİKLİ MgO ÜRETİLMESİNİN ARAŞTIRILMASI Hüseyin AKARSU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Yıl: 2004, Sayfa: 130 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL : Prof. Dr. Mehmet CANBAZOĞLU : Doç. Dr. Oktay BAYAT : Doç. Bilgehan GÜZEL : Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Bu çalışmada, İçel-Yavca Dolomitleri'nin HC1 (Hidroklorik asit) ile özütlenmesi sonucu elde edilen çözeltiden yüksek içerikli MgO (magnezyum oksit) kazanım koşullan araştırılmıştır. HCl-özütleme aşamasında tane boyutu, asit konsantrasyonu ve pH' m etkileri incelenmiştir. Elde edilen çözeltideki Ca+2 iyonlarım CaCÛ3 (kalsiyum karbonat) olarak çöktürmek için basınçlı tüpten sağlanan karbondioksit (C02) gazı, özütleme çözeltisini (CaCl2 / MgCL.) içeren bir düzeneğe verilmiştir. Burada optimum gaz basmcı, sıcaklık ve karbonatlaştırma süresi belirlenmiştir. Çökelen CaC03 tanecikleri filtre ile ayrıldıktan sonra kalan MgCİ2 çözeltisinden ısıtma ile MgO kazanımı gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, %89,5 kazanma verimi ile, %97,2 MgO içeren bir ürün elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DOCTORATE THESIS THE RESEARCH OF OBTAINING HIGH PURITY MgO FROM İÇEL-YAVCA DOLOMITES Hüseyin AKARSU ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF TECHNICAL SCIENCES MINING ENGINEERING BRANCH Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM Year: 2004, Page: 130 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL : Prof. Dr. Mehmet CANBAZO?LU : Assoc. Prof. Dr. Oktay BAYAT : AssocProf. Dr. Bilgehan GÜZEL : Assist. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM In this study, recovery conditions of MgO (magnesium oxide) from solution obtained by acid leaching processing of İçel-Yavca Dolomites with HC1 (hydrochloric acid) were investigated. At the HCl-leaching stage, effects of the particle size, acid concentration and pH were investigated. Carbon dioxide (CO2) gas provided by a tube was introduced to the apparatus containing the leach solution (CaCİ2 / MgCİ2) for precipitating the Ca+2 ions as CaCÛ3. Optimum CO2 pressure, temperature and the carbonisation period were determined by using the apparatus. After seperation of the CaCOs particles by filtration recovery of MgO was performed by heating the residual MgCl2 solution. Finally, a product containing 97,2 % MgO was obtained with recovery of 89,5 %.