Çukurova koşullarında farklı ekim zamanları ve sıklıklarının bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve verimle ilgili özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar
Researches on the effect of different sowing times and densities on the yield and yield components of some chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars in Çukurova region
  1. Tez No: 151872
  2. Yazar: DERYA ÖZVEREN YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN ANLARSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut {Cicer arietinum L.), çeşit, ekim zamanı, ekim sıklığı. verim
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA FARKLI EKİM ZAMANLARI VE SIKLIKLARININ BAZI NOHUT (Cicer arietinum L.) ÇEŞİTLERİNDE VERİM VE VERİMLE İLGİLİ ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR DERYA (ÖZVEREN) YÜCEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : ProfDr. A.Emin ANLARSAL Yıl : 2004, Sayfa : 107 Jüri : Prof.Dr. A.Emin ANLARSAL Prof.Dr. Hasan GÜLCAN Prof.Dr. H.Halis ARIOĞLU Prof.Dr. Ali ERKILIÇ Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Bu araştırma, Çukurova bölgesinde kışlık olarak tarımı yapılan nohutta (Cicer arietinum L.), en uygun ekim zamanı ve ekim sıklıklığım saptamak amacıyla, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi kıraç koşullarında 2000-2001 ve 2002-2O03 yıllarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre, üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, üç farklı ekim zamanı (Kasım ayı ortası, Aralık ayı başı ve Aralık ayı sonu) ve sıklığının (30, 40 ve 50 bitki/m2) dört nohut çeşidinde (Menemen-92? Aydm-92, San-98 ve Er-99) verim ve verimle ilgili özelliklere etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda her iki yılda ele alman farklı ekim zamanı ve sıklıkların tane verimi üzerine istatistiki olarak önemli etkide bulunmadığı saptanmışa. Ele alınan çeşitlerde tane verimi değerleri 2001 yılında 150.3-98.7 kg/da, 2003 yılında 65.0-43.2 kg/da, iki yıllık birleştirilmiş ortalamalarda ise 107.6-70.4 kg/da arasında değişmiştir. Her iki yıl ve iki yıllık birleştirilmiş ortalamalarda en yüksek tane verimi Menemen-92 ve Aydm-92 çeşitlerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS RESEARCHES ON THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING TIMES AND DENSITIES ON THE YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME CHICKPEA (Cicer arietinum L.) CULTIVARS IN ÇUKUROVA REGION DERYA (ÖZVEREN) YÜCEL DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. A.Emin ANLARS AL Year : 2004, Pages : 107 Jury : ProfJDr. A.Emin ANLARS AL Prof.Dr. Hasan GÜLCAN Prof.Dr. H.Halis ARIO?LU Prof.Dr. Ali ERKILIÇ Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN This study was carried out to aim to determine the most suitable sowing time and density in winter sown chickpea {Cicer arietinum L.) at the University of Çukurova, upland conditions of Agricultural Faculty, 2000-2001 and 2002-2003 years, according to the split split plot experiment design with three replications. In the study, the effects of three different sowing times (middle November, earlier and latter December), and plant densities (30, 40 and 50 plant per m2 ) on the yield and yield components of four chickpea cultivars (Menemen-92, Aydm-92, San- 98 and Er-99) were investigated. As a result of this study, it was determined that three different sowing times and densities had no statistically important effect on the seed yield. The values of the seed yields of the varieties were changed between 150.3 and 98.7 kg/da in 2001, 65 and 43.2 kg/da in 2003, and as combined results of two years values were changed between 107.6 and 70.4 kg/da. In each year and the means of two years, the highest seed yields were obtained from Menemen-92 and Aydm-92 cultivars. Key Words : Chickpea {Cicer arietinum L.), cultivar, sowing time, plant rate, yield II