Çukurova bölgesinin farklı lokasyonlarında yetiştirilen sekiz mısır (Zea mays L.) çeşidinin verim ve kalite unsurlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determing the yield and quality of eight corn (Zea mays L.) varieties grown in the different locations of Çukurova region
- Tez No: 151876
- Danışmanlar: PROF.DR. VEYİS TANSI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Çukurova Bölgesi, Farklı Lokasyonlar, Farklı Çeşitler, Aflatoksin, Corn, Çukurova Region, Different locations, Different varieties, Aflatoxin II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNİN FARKLI LOKASYONLARINDA YETİŞTİRİLEN SEKİZ MISIR (Zea mays L.) ÇEŞİDİNİN VERİM VE KALİTE UNSURLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Adnan YILDIRIM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Veyis TANSI Yıl : 2004, Sayfa : 267 Jüri : Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Prof. Dr. Mustafa GÖK Prof. Dr. Harun BAYTEKİN Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Çukurova Bölgesinin farklı lokasyonlarında yetiştirilen sekiz mısır çeşidinin verim ve kalite unsurlarının belirlenmesi üzerine yapılan bu araştırma 2000 - 2001 yıllan ikinci ürün yetiştirme dönemlerinde Çukurova Bölgesinin ikinci ürün mısır yetiştirilen beş farklı lokasyonundaki (Kozan, Seyhan, Karataş, Ceyhan ve Tarsus) deneme alanlarından alınan verilerin ve örneklerin incelenmesi ve analiz edilmesi ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda Ceyhan bölgesi, bitki sayısı, koçan sayısı, bin tane ağırlığı, verim, tanedeki protein oranı ve yağ oranı bakımından daha olumlu sonuçlar verirken, Karataş bölgesinde ilk koçan yüksekliği ve bitki boyu değerleri diğer bölgelere göre daha yüksek bulunmuştur. Tepe püskülü çıkışına kadar geçen gün sayısı ve tanedeki nişasta oranı bakımından Kozan bölgesinden; koçan boyu bakımından da Seyhan bölgesinden daha olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Çeşitler bakımından incelendiğinde ise, P-3394 çeşidi, bitki sayısı, ilk koçan yüksekliği ve koçan sayısı bakımından daha olumlu sonuçlar verirken, koçan ağırlığı, koçandaki tane sayısı bakımından T- 1866 çeşidinin daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür. Tepe püskülü çıkışına kadar geçen gün sayısı, bitki boyu, nişasta oranı ve sömek oranı bakımından DK-626, verim bakımından P-32K61, tanedeki yağ oranı bakımından LG-55 çeşitlerinden daha olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Araştırma sonucunda Kozan ve Karataş bölgelerinin aflatoksin oluşumu bakımından diğer yörelere göre daha riskli olduğu ve bu riskin iklim ve toprak farklılığından kaynaklanabileceği; çeşitlerin ise aflatoksin oluşumuna etkisinin önemsiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A RESEARCH ABOUT FINDING OUT THE YIELD AND QUALITY OF EIGHT CORN (Zea mays L.) VARIETIES GROWN IN THE DIFFERENT LOCATIONS OF ÇUKUROVA REGION Adnan YILDIRIM DEPARTMENT OF AGRONOMY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Veyis TANSI Year : 2004, Pages : 267 Jury : Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR : Prof. Dr. Mustafa GÖK : Prof. Dr. Harun BAYTEKİN : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER This study which is searching about finding out the yield and quality of eight corn varieties grown in the different locations of Çukurova Region (Kozan, Seyhan, Karataş, Ceyhan ve Tarsus) had been investigated between 2000 and 2001 growing years. According to result obtained from the experiment interms of number of plant, number of ear, weight of 1000 grain, yield, protein ration and oil ration Ceyhan location was found to be superior but interms of first ear height and plant height Karataş region was superior. Days till going out apex tassel, starch ration per grain Kozan location, for ear height Seyhan location were superior. According to result obtained from the experiment interms of number of plant, interms of first ear height and number of ear P-3394 varieties was found to be superior but weight of ear, grain number of per ear T-1866 was superior. For days till going out apex tassel, plant height starch ration and cab ration DK-626 varieties, for yield P-32K61, for oil ration of grain of weight of 1000 grain, yield, protein ration and oil ration LG-55 were superior. According to results of this study Kozan and Karataş regions has much more risks (climatic and soil conditions) than other locations for to come into aflatoxin. It's seen that corn varieties have no impacts on the forming of aflatoxin.