Gaziantep tarihi kent dokusu içinde yer alan meydan, sokak, avlu ve yapı bölümlerinin detay ve materyal yönünden irdelenmesi
The research of the Gaziantep historical house in point of field arena, street, courtyard and the detail of building and materials
- Tez No: 151877
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Tarihi Kent Dokusu, Sokak, Meydan, Fiziki ve Görsel Analiz, Gaziantep, Historical city texture, Street, Outdoor area, Physical and visual analysis. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ GAZİANTEP TARİHİ KENT DOKUSU İÇİNDE YER ALAN MEYDAN, SOKAK, AVLU VE YAPI BÖLÜMLERİNİN DETAY VE MATERYAL YÖNÜNDEN İRDELENMESİ Elçin BAŞEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof.Dr. Güngör UZUN 2004, Sayfa : 148 Prof.Dr. Güngör UZUN Prof.Dr. M. Faruk ALTUNKASA Yrd. Doç. Dr. Hakan DOYGUN Bu çalışma, Gaziantep eski kent dokusu içinde kültür mirasımızın önemli parçalarını oluşturan tarihi meydan, sokak, avlu, yapı ve yapı cephelerine ait olguları peyzaj mimarlığı bakış açısı ile mekan ve malzeme yönünden belirlemek, otantik kent peyzajı koruma bilinci doğrultusunda belgelendirmek amacıyla yapılmıştır. Gaziantep kent dokusu içerisinde yer alan tarihi mekanlar, sokak ve meydanlar ve bunlara ilişkin detay ve materyallerle ilgili çalışmalara az rastlanmaktadır. Bu nedenle Gaziantep eski kent dokusu içinde yer alan mekan elemanlarının fiziki ve görsel analizi yapılarak, niteliklerinin ve öneminin peyzaj mimarlığı açısından belirlenmesine ihtiyaç doğmaktadır. Yapılan bu çalışmada tarihi kent dokusunda (koruma alanları olarak belirlenen mahallelerde) yerinde sörveyler gerçekleştirilmiş, materyal ve detaylar üzerine elde edilen bulgular grafik şekline getirilerek ilgili kişi ve kurumların tarihi kentsel doku iyileştirme çalışmalarında ve yeni kentsel gelişim bölgelerinde yararlanabilecekleri kaynak durumuna getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE RESEARCH OF THE GAZİANTEP HISTORICAL HOUSE IN POINT OF FIELD, ARENA, STREET, COURTYARD AND THE DETAIL OF BUILDING AND MATERIALS. Elçin BASEL DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Güngör UZUN Year : 2004, Pages : 148 Jury : Prof.Dr. Güngör UZUN : Prof.Dr. M. Faruk ALTUNKASA : Yrd. Doç. Dr. Hakan DOYGUN This study was made lo determine historical area, street, courtyard, buildings and their facts from the landscape architecture and certify the authentic city landscape conscious. There are so limited knowledge about the study of historical areas of the city which are included in Gaziantep city texture. For this reason the aim of this study is to analyze physical and visual structure of old city texture from the landscape architecture. In this study a lot of research made about neighbourhoad which are in the protected area to provide important source for related responsible persons and institutions who has aimed to repair historical city tissue with grapical knowledge under this investigation.