Zeugma kazısına ait kemiklerin ve dişin elektron spin rezonans (ESR) yöntemiyle radyasyon miktarının belirlenmesi ve tarihlendirilmesi
Determination of the radidation dose and dating of the bones and tooth enamel from Zeugma excavation by electron spin resonance (ESR) method
- Tez No: 151878
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektron Spin Rezonans, Doz Ekleme Yöntemi, Zeugma, Tarihlendirme, Electron Spin Resonance, Additive Dose Method, Zeugma, Dating II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ZEUGMA KAZISINA AİT KEMİKLERİN VE DIŞIN ELEKTRON SPİN REZONANS (ESR) YÖNTEMİYLE RADYASYON MİKTARININ BELİRLENMESİ VE YAŞ TAYİNİ Tamer DOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Zehra YEĞİNGİL Yıl:2004, Sayfa: 70 Jüri :Prof.Dr.Zehra YEĞİNGİL Prof.Dr. Süleyman GÜNGÖR Prof.Dr.Ahmet YÜCEL Yapılan bu çalışmada Gaziantep ilinin güneybatısında yer alan Zeugma antik alanına ait beş kemik ve bir diş örneği Elektron Spin Rezonans (ESR) tarihlendirme yöntemi kullanılarak tarihlendirildi. Yıllık gama doz oranı kazı alanına 6 ay süreyle yerleştirilen termolüminesans dozimetresi A1203:C kullanılarak belirlendi. ESR tarihlendirme sonuçlan 1835 yıl ile 2335 yıl arasında değişen değerler vermiştir. ESR yönteminden elde edilen sonuçların arkeolojik olarak beklenen yaşlar ile uyum içerisinde olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada ESR tarihlendirmesinin nasıl yapıldığı anlatılmakta ve Zeugma antik sitesine ait kemik ve diş örneklerinin sonuçları verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS DETERMINATION OF THE RADIATION DOSE AND DATING OF THE BONES AND TOOTH ENAMEL FROM ZEUGMA EXCAVATION BYELECTRON SPIN RESONANCE (ESR) METHODTamer DOGAN DEPARMANT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr.Zehra YEGİNGİL Year:2004, Pages:70 Jury: Prof.Dr.Zehra YE?İNGİL ProfDr. Süleyman GÜNGÖR Prof.Dr.Ahmet YÜCEL In this study, 5 bone samples and a tooth enamel collected from the ancient site Zeugma, in the southwest part of Gaziantep, have been dated by using ESR method. Annual gamma dose rate has been determined by using Aİ203:C thermolüninesans dosimetry buried in the excavation area for six months. ESR dating results have given the ages ranging between 1831 and 2335 years. It has been observed that the results obtained by ESR method has showed a good correlation with the archaeological expectations. In this research, it is decribed how the ESR dating method has been carried out and is given the ages of the bone samples and tooth enamel from the ancient site Zeugma.