Adana resmi ve özel işletmelerde yetiştirilen siyah alaca sığırların tip ve vücut kondüsyon puanları üzerine bir araştırma
Type and body condition score of black and white cattle breed at private and govermental farms
  1. Tez No: 151884
  2. Yazar: GÖKHAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Tip Puanlama, Vücut Kondüsyon Puanı, Linear Type Evaluation, Body Condition Score
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği Büyükbaş Hayvancılık Ünitesindeki 84 baş ve Adana ili çevresindeki üç özel işletmeye kayıtlı 74 baş ilk laktasyonunda olan Siyah Alaca ırkı inekte doğrusal tip özellikleri ve vücut kondüsyon puanlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. İneklerin doğrusal tip özelliklerinin puanlanması 1-9 puan sistemine göre, vücut kondüsyon puanlaması ise 1-5 puan sistemine göre yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ortalamalar; sağrı yüksekliği 134.7 ± 0.44, sütçülük karakteri 5.83±0.07, beden derinliği 5.87±0.09,"göğüs genişliği 5.00±0.07, sağrı genişliği 4.91±0.06, sağrı eğimi 5.24±0.06, arka bacak açısı 5.87±0.13, tırnak yüksekliği 5.0Ü0.07, arka diz yapısı 3.84±0.16, arka bacak duruşu 4.86±0.10, ön meme bağlantısı 6.14±0.10, arka meme yüksekliği 5.57±0.10, meme merkez bağı 5.21±0.08; meme tabanı 6.18±0.13, meme başı yerleşimi 4.57±0.09, meme başı uzunluğu 5.05±0.10, arka meme başı yerleşimi 4.59±0.12, vücut kondüsyon puanı 2.78±0.03 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study included 84 individuals in Çukurova University Agriculture Faculty Dairy Cattle unit and also for finding out linear typt traits and body condistion score to 74 Holstein Fresian in first lactation that recorded to three private farms in surround of the Adana. The linear type traits scoring of cattle has been done according to 1-9 point system, the body conditon scoring has been done according to 1-5 point system. The avarages that resulted are; stature 134.7 ± 0.44, dairy character 5.83±0.07, body depth 5.87±0.09, chest width 5.00±0.07, rump width 4.91±0.06, rump angle 5.24±0.06, rear legs side view 5.87±0.13, foot angle 5.01±0.07, rear legs placement 3.84±0.16, rear legs rear view 4.86±0.10, fore udder attachment 6.14±0.10, rear udder height 5.57±0.10, suspensory ligament 5.21±0.08, udder depth 6.18±0.13, teat placement 4.57±0.09, teat length 5.05±0.10, rear teat placement 4.59±0.12, body condition score 2.78±0.03 resulted are written.