Şanlıurfa ili Bozova ilçesi civarında Bozova sahasının petrol potansiyeli
The petroleum potential of Bozova field near Bozova town, Şanlıurfa city
- Tez No: 151902
- Danışmanlar: PROF.DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu, Stratigrafi, Petrol, Gözeneklilik, Southeastern Anatolia, Stratigraphy, Petroleum, Porosity. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞANLIURFA ILI BOZOVA İLÇESİ CİVARINDA BOZOVA SAHASININ PETROL POTANSİYELİ M. OGUZHANÖNEY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. S. Cavit DEMİRKOL Yıl: 2004 Sayfa: 80 Jüri: Prof Dr. S. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Doç. Dr. Erol ÖZER İnceleme alam Güneydoğu Anadolu (XH. Bölge)' da, Şanlıurfa ili, Bozova ilçesinin 25 km batısında ve Atatürk Barajının 4-5 km güneybatısında yer alan Baraj kuyularının bulunduğu alanda yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Bozova sahasının hidrokarbon potansiyelini araştırmaktır. Bu çalışma; hem Baraj- 1 kuyusunda petrol üretilen, fakat stratigrafik pozisyonu daha sonra açılan Doğu Baraj- 1 kuyusunun verilerine karşın kesin bir biçimde belirlenemeyen“Rezervuar Seviye”nin daha ayrıntılı çalışılması; hem de diğer stratigrafik sorunlara çözüm bulmak, birimlerin kaynak kaya potansiyellerini ve rezervuar özelliklerini belirlemek amacıyla bugüne kadar yürütülen çalışmaları içermektedir. Rezervuar Seviye olarak belirtilen çökeller, % 12-22 arasında ve ortalama %15 oranında tane içi ve mikro tipi gözenek içermektedir. Gözeneklilik, geçirgenlik ve basınç ölçümleri, bu seviyenin oldukça iyi kalite bir rezervuar olduğunu ortaya koymuştur. Jeokimyasal analizler ve değerlendirmeler, üretilen petrolün kaynak kayasının Derdere formasyonu' nun tabanındaki sferli derin denizel kireçtaşları ve Karababa formasyonu A üyesi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE PETROLEUM POTENTIAL OF BOZOVA FIELDNEAR BOZOVA TOWN, ŞANLIURFA CITY M. O?UZHANÖNEY DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. S. Cavit DEMİRKOL Year: 2004 Pages: 80 Jury: Prof. Dr. S. Cavit DEMİRKOL Jury: Assoc. Prof. Dr. Ulvi CanÜNLÜGENÇ Jury: Assoc. Prof. Dr. Erol ÖZER Inventigated area is located near the wells at Atatürk dam, 25 km. west of Bozova town, Şanlıurfa city. The area is in the 12th petroleum district of southeastern Turkey. The aim of this study is to search the hydrocarbon potential of Bozova field. This study includes the detailed study of oil producing {Baraj- 1)“Reservoir Level”, whose stratigraphic position is not clear despite the data obtained from Doğu Baraj-1 well. The study also includes the previous studies made to propose a solution to stratigraphic problems and to find out the potential of source and reservoir rocks of the formations. The sediments referred to as“Reservoir Level”has micro and intraparticle porosity with a mean value of approximately 15%. The porosity values change between 12-22%. Porosity, permeability and pressure values imply that this level exhibits good reservoir quality. Geochemical studies indicate that the source of oil in the study area is the sferoidal deep water carbonates of Derdere formation and Karababa formation A member.