Analysis of one-dimensional response of an elastic body under dynamic loads
Tek boyutlu elastik cisimlerin dinamik yükler altındaki analizi
  1. Tez No: 151910
  2. Yazar: KERİM CAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAKİ TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik yüklemeler, Laplace dönüşümü, Duhamel integrali, Dalga yayılımı, Dynamic loads, Laplace transform, Duhamel's integral, Wave propagation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sürekli sistem olarak modellenen eksenel yüklenmiş bir çubuğun elastik davranış probleminin formülasyonu ve analiz yöntemleri incelendi. Tek boyutlu sürekli sistemin hareket denklemleri Süperpozisyon yöntemi kullanılarak elde edildi. Çözümler her çeşit dinamik yükleme için Duhamel integrali kullanılarak elde edildi, Ani ve adım tipi yüklemeler, kısa süreli dalga üreten dinamik yüklemelere birer örnektir. Elastik malzemelerde geçici dalga problemleri analitik ve nümerik olarak Laplace ve Fourier transform metodlanyla elde edilebilir. Geçici cevap (karşılık), formulasyon işleminin Laplace dönüşüm uzayında gerçekleştirilmesi sonucu elde edildi. Zaman uzayındaki çözüm nümerik Laplace ters dönüşüm yöntemi kullanılarak bulundu. Elde edilen sonuçlar Süperpozisyon analizi ye ANSYS sonuçlarıyla karşılaştırıldı ve Laplace dönüşüm metodunun verimliliği gösterildi.
Özet (Çeviri)
The methods of problem formulation and solution of an axially- loaded bar modelled as a continuous system were analyzed. The motions of continuous systems were obtained from the superposition of the modes, In superposition analysis, DuhamePs integral equation is used to evaluate the response of the system to any form of dynamic loading. Impulsive loads and step loads are examples of dynamic loads which produce transient waves. Analytical and numerical solutions to transient wave problems in elastic materials can be obtained by integral transform methods, particularly Fourier and Laplace transforms. The transient response of an axially-loaded bar was studied by performing the formulation in the Laplace transform space. The solution in the time domain was obtained by an appropriate numerical inverse Laplace transformation method. The results are compared with those of superposition analysis and ANSYS, and the efficiency of the Laplace transform method is demonstrated.