Çukurova bölgesi konfeksiyon işletmelerinde CAD-CAM sistemlerinin uygulamaları
Applications of CAD-CAM systems in the confection factories of Çukurova regions
  1. Tez No: 151916
  2. Yazar: SELDA TOPÇU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cad-Cam, Konfeksiyon, Konfeksiyon Teknolojisi, Kalıp, CAD-CAM, Confection, Confection Technology, Pattern n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ KONFEKSİYON İŞLETMELERİNDE CAD- CAM SİSTEMLERİNİN UYGULAMALARI Selda TOPÇU Fen Bilimleri Enstitüsü Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman :Yrd.Doç.Dr.Nihat ÇELİK Yd :2004 Sayfa: 183 Jüri :Yrd.Doç.Dr.Nihat ÇELİK :Doç.Dr.Osman BABAARSLAN : Yrd.Doç.Funda YILDIRIM Teknoloji faktörü, verimlilik ve kalite artışını etkileyen, rekabeti kolaylaştıran itici bir güçtür. Bundan dolayı konfeksiyon sanayisinin teknolojiden faydalanmaması düşünülemez. Türkiye konfeksiyon sektöründe önümüzdeki yıllarda da söz sahibi olmak istiyorsa; daha hızlı, daha kaliteli, daha ucuz ürün üretmek ve markalaşma yoluna gitmek durumundadır. Bunun içinde teknolojiden daha fazla yararlanmalıdır. Bu çalışma ile bilgisayar teknolojilerinin üretim öncesi hazırlık diye adlandırılan kalıp hazırlama, model uygulama, kalıp serileme, pastal resmi hazırlama işlemleri ile üretimde serim ve kesim işlemlerine katkısının araştırılması ve Çukurova Bölgesinde konfeksiyon sanayisinde CAD-CAM sistemlerinin kullanım oranının belirlenmesi amaçlanmıştır. CAD-CAM sistemlerinin işletmeye işgücü, zaman ve maliyet olarak katkısı ortaya konmuş ve sektörde gerekliliği belirtilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS APLICATIONS OF CAD-CAM SYSTEMS IN THE CONFECTION FACTORIES OF ÇUKUROVA REGIONS Selda TOPÇU INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERCITY OF ÇUKUROVA DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING Supervisor :Asist.Prof.Nihat ÇELİK Year :2004 Page: 183 Jury :Asist.Prof.Nihat ÇELİK : Assoc.Prof.Osman BABAARSLAN :Asist.Prof.Funda YILDIRIM Technological factor is a motive power which influences the productivity and quality increase and facilitates the competition. Therefore, it is not thought for the confection industry not to make use of the technology. If Turkey wants to be influential on the confection sector in future, it should proceed with being marked and producing faster, more quality and cheaper products. This study has been aimed to be designated the rate of the use of CAD-CAM systems in confection industry in Çukurova area and, to search the contribution of the computer technologies in pattern making, model application, grading, layer processes which are called as pre-production preparation and cutting and laying processes in production. CAD-CAM systems have been exposed the contribution as a cost, time and work power to the enterprise and designated, as it is essential in the sector.