Genetik algoritma ile pasif optik şebekelerin ekonomik tasarımı
Economical design of passive optical networks by genetic algorithm
- Tez No: 151918
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KOKANGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şebeke Planlama, Pasif Optik Şebeke, Genetik Algoritma, Maliyet Minimizasyonu, Network Designing, Passive Optical Network, Genetic Algorithm, Cost Minimization. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ GENETİK ALGORİTMA İLE PASİF OPTİK ŞEBEKELERİN EKONOMİK TASARIMI Akın ARİ ÇUKYROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ îv.CHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr.Ali KOKANGÜL Yıl: 2004, Sayfa: 109 Jüri : Yrd.Doç.Dr.Ali KOKANGÜL Doç.Dr.Rızvan EROL Prof.Dr.Necdet GEREN Bu çalışmada optik iletişim teknolojisi, erişim şebekesi planlaması ve şebeke planlaması için geliştirilen metotlar incelenmiş, seçilen bir metropol saha için pasif optik şebeke tasarımı problemi ele alınmış ve genetik algoritma kullanılarak çözülmüştür. Önerilen yaklaşanda uygulanabilir minimum maliyetli şebekeye ulaşmak için modele birim maiyetlerin yanı sıra kapasite, zayıflama gibi optik teknoloji kısıtları ilave edilmiştir. Bulunan sonuçlar başka metotlarla elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ECONOMICAL DESIGN OF PASSIVE OPTICAL NETWORKS BY GENETIC ALGORITHM Akın ARÎ DEPARTMANT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assistant Prof.Dr. Ali KOKANGÜL Year: 2004, Page: 112 Jury : Assistant Prof.Dr. Ali KOKANGÜL Associate Prof.Dr.Rızvan EROL Prof.Dr.Necdet GEREN In this study, optical communication technology, access network designing and network designing techniques are investigated and a passive optical network designing problem is solved with genetic algorithm approach for an actual region. In the proposed approach to find a feasable network design, some optical technology constraints like attenuation mechanisms, capacity limits are added to the model. The results are compared with results of other methods.