K.K.T.C. Çömlekçi D.Ü.Ç. Süt Sığırcılığı İşletmesi'nin geliştirme olanakları
The improvement possibilities of Turkish Republic Northern Cyprus Çömlekçi Dairy Unit
- Tez No: 151919
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZKÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Sürü idaresi, besleme, yapay tohumlama, ilkine doğurma yaşı, barınaklar, Herd management, feeding, artificial insemination, first calving age, barns. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ K.K.T.C. ÇÖMLEKÇİ D.Ü.Ç. SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMESİNİN GELİŞTİRME OLANAKLARI AkayİNCE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANADİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Yıl:2004, Sayfa: 99 Jüri : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Yrd.Dr. Serap GÖNCÜ KARAKÖK Bu çalışma ile, KKTC Çömlekçi ve Margo İşletmelerinde yürütülen Siyah Alaca süt sığırcılığı, bu günkü durumunun ortaya konulması ve geliştirilmesi için önerlerde bulunulması amacıyla, geniş kapsamlı incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Düvelerde ilkine tohumlama yaşının gecikmesi, kızgınlıkların belirlenmesinde eksiklikler ve en önemlisi, aşım ve tohumlama da başarı oranlarının çok düşük olduğu saptanmıştır. İlkine çiftleşme yaşı ve ilkine buzağılama yaşları sırasıyla ortalama 19.9 ve 29.5 ay bulunmuştur. Yapay tohumlamalarda başarı oranları yıllara göre % 19 ile % 41 arasında olup, bu işletmede başarılı bir üreme performansı sağlanamadığı anlaşılmıştır. İşletmenin yapısal iyileştirilmesi için yeni ahırda tadilat yapılması önerilmiştir. Böylece bu ahırın kapasitesi iki katına çıkabilecektir. Verim seviyesinin arttırılması amacıyla çevrenin iyileştirilmesine ilişkin öneriler yanında genotipin iyileştirilmesi ve işletmenin gerçek bir damızlık işletmesi olabilmesi amacıyla Hiyerarşik MOET programının gerekli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF SCIENCES THESIS THE IMPROVEMENT POSSIBILTIES OF TURKISH REPUBLIC NORTHERN CYPRUS ÇÖMLEKÇİ DAIRY UNIT Akay INCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE SUPERVISOR Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Year 2004, Pages:99 Jury : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Faruk Özgüven Asst. ProfDr. Serap GÖNCÜ KARAKÖK Black and White dairy cattle breeding at Çömlekçi and Margo Farms of Northern Cyprus Turkish Republic investigated for almost all aspects on breeding husbandry and herd management. Recommendations were drown for improvement as a farm for stud animal production. Considerable delay for age at first breeding age, unsatisfactory estrus detection and most of all low number of inseminations Per conception result un acceptable results for reproductive performance of cows. Age at first breeding and calving average aged 19.9 and 29.5 months respectively. Non return rate or minimum and maximum and number of inseminations per conception for years were found as % 19 and % 41 respectively. Results indicate poor reproductive management at the farm. In order to improve structural situation of the farm buildings. An easy and cheep alteration is suggested to meet space requirement of animals. By the suggestion the capacity of the new barn will be doubled. In order to improve the lactation yield of the herd, and to be a real stud farm for the Country improvement at breeding value of cows by hierarchical MOET was suggested.