Kıbrıs'ın yüzey sıcaklığının NOAA uydu verileri kullanılarak belirlenmesi
Determination of land surface temperature of Cyprus using the NOAA satellite data
  1. Tez No: 151920
  2. Yazar: UĞUR GÖÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT PEŞTEMALCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: NOAA uydusu, Otomatik Resim Geçişi, yayımrlık, yüzey sıcaklığı, NOAA satellite, Automatic Picture Transmission (APT), Emissivity, surface temperature. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KIBRIS'IN YÜZEY SICAKLIĞININ NOAA UYDU VERİLERİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ Uğur GÖÇEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Vedat PEŞTEMALCI Yıl: 2004, Sayfa: 53 Jüri : Doç.Dr. Vedat PEŞTEMALCI :Prof. Dr.Ühami YEĞİNGİL : Yrd.Doç.Dr. Veysel POLAT Bu çalışmada NOAA uydusunun APT formatlı Ekim, Kasım 1997 ve Temmuz, Ağustos 1998 tarihli Kıbrıs'a ait AVHRR verileri kullanılarak kara yüzey sıcaklıkları bulunmuş ve bu değerlerin K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi'nden alınan Lefkoşa'ya ait yer ölçümleriyle ilişkisi çıkarılmıştır. Sonuç olarak, yer ve uydu verilerinden hesaplanan sıcaklık verileri arasında R2=0.9333 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS s DETERMINATION OF THE LAND SURFACE TEMPERATURE OF CYPRUS USING THE NOAA SATELLITE DATA Uğur GÖÇEN DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Superviser: Assoc.Prof.Dr. Vedat PEŞTEMALCI Year: 2004, Pages: 53 Jury : Assoc.Prof.Dr. Vedat PEŞTEMALCI : Prof. Dr. Ühami YE?İNGİL : Asst.Prof.Dr. Veysel POLAT In this study, APT formatted of NOAA AVHRR data dated in October- November 1997 and July- August 1998 were used to find the land surface temperature and these data were correlated with the ground based values for Lefkoşa City taken from the Turkish Republic of Northern Cyprus Weather Forecast Center. As the result of this study, correlation between temperatures calculated from the satellite data and obtained from the ground were found as R2= 0.9333.