Kars Çayı'nda avlanan siraz balıklarında [Capoeta capoeta capoeta (Guldenstaedt. 1773)] bazı ağır metallerin (demir, bakır, çinko, krom, kobalt ve kadmiyum) derişim düzeylerinin incelenmesi
The investigation of the iron , lead, zinc, chromium, cobalt and cadmium in siraz fish (Capoeta capoeta capoeta Guldenstaedt. 1772) caught from Kars river (Kars), Turkey
- Tez No: 151927
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN GEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Capoeta capoeta capoeta, Ağır metal, Birikim, Kars çayı, Türkiye, Capoeta capoeta capoeta, Heavy metal, Accumulation, Kars River, Turkey. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ Kars Çayından Avlanan Siraz Bataklarında [Capoeta capoeta capoeta (Guldenstaedt. 1772)] Bazı Ağır Metallerin (Demir, Bakır, Çinko, Krom, Kobalt ve Kadmiyum) Derişim Düzeylerinin İncelenmesi Sinan KARAKUŞ Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabiüm Dalı Danışman Yrd.Doc.Dr. Hüseyin GEY ÖZET: Bu çalışmada Kars çayından avlanan Siraz balıklarının (Capoeta capoeta capoeta ) yenilebilir kas dokularında demir, bakır, çinko, krom. kobalt ve kadmiyum metallerinin birikim düzeyleri araştırılmıştır. Örnekler 2003 yılının Şubat, Mayıs ve Ağustos aylarında toplanıp, Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile analiz edilmiştir. Bulgularımıza göre Capoeta capoeta capoeta,wn yenilebilir kas dokularında ağır metallerden demirin (Fe) 5.55 - 20.96 ug/g, bakırın (Cu) 0.002 - 0.016 ug/g, çinkonun (Zn) 0.47 - 0.94 ug/g, kromun (Cr) 0.004 - 0.027 ug/g, kobaltın (Co) 0.0035 - 0.0602 ug/g, kadmiyumun (Cd) 0.0013 - 0.0054 ug/g arasında değiştiği saptanmıştır. Bulunan sonuçlar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ülkelerin kabul edilebilir ağır metallerin sınır değerleri ile karşılaştırıldı. Araştırılan bu metallerin derişim düzeyleri Capoeta capoeta capoeta'mn yenilebilir kas dokusunda çok düşük derişimlerde bulunmuş olup insan sağlığı açısından zararsız olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The investigation of the Iron, Lead, Zinc, Chromium, Cobalt and Cadmium in Siraz fish {Capoeta capoeta capoeta Guldenstaedt 1772) caught from Kars river (KARS), TURKEY. Sinan KARAKUŞ Kafkas Univercity Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Ass. Prof. Dr. Hüseyin GEY SUMMARY: In this study, the concentrations of some heavy metals (Fe, Cu, Zn, Cr, Co, Cd) in the edible muscle tissues of Capoeta capoeta capoeta caught from Kars river were investigated. All samples were analysed in May, August and November of the year 2003 using Atomic Absorbtion flame Spectrophotometer. According to our present result heavy metal concentrations in the edible muscle tissues of Ccapoeta capoeta varied in between Fe 5.55 - 20.96 ug/g, Cu 0.002 - 0.016 ug/g, Zn 0.47 - 0.94 ug/g, Cr 0.004 - 0.027 ug/g, Co 0.0035 - 0.0602 ug/g, Cd 0.0013 - 0.0054 ug/g, on wet weight basin. But the obtained results were compared with the limitation values accepted by World Healty Organisation (WHO), Ministry of Agriculture and Rural Affair and other countries. It was determined that concentrations of these metals in the edible muscle tissues of Capoeta capoeta capoeta were very low and there was not any risk from the humans healty when this fish species was consumed as food.