7039 alüminyum alaşımının partikül katkılı haldeki balistik performansının incelenmesi
Investigation of particle reinforced 7039 aluminum's ballistic performance
  1. Tez No: 152076
  2. Yazar: EYYÜP KARAFAKI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Matrisli Kompozit (partikül takviyeli ve tabakalı), Balistik, Metal Matrix Composites (particle reinforced and layered), Ballistic
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
rv 7039 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ PARTİKÜL KATKILI HALDEKİ BALİSTİK PERFORMANSININ İNCELENMESİ ÖZET Hızla gelişen askeri araç teknolojisinde mühimmat konusundaki her yenilik paralelinde o mühimmata karşı koruma sağlayacak zırh ihtiyacı doğurmaktadır. Kompozit malzemelerin gelişmesini tetikleyen bu ihtiyaç araştırmacıların bu sahada çalışmasına yol açmıştır. Kompozit malzemeler içerisinde partikül takviyeli metal matrisli kompozitler, yüksek elastisite modülü, mukavemet, sertlik ve aşınma direnci gibi avantajlarından dolayı zırh malzemesi olarak kullanımları yaygındır. Bu çalışmada, partikül takviye elemanı olarak ortalama 44 um. çapa sahip Z1O2, AI2O3 ve SiC kullamlmıştır. Metal matris olarak 7xxx serisi alüminyum alaşımları içerisinde en yüksek mukavemet değerlerine sahip olanlardan 7039 kullanılmıştır. Kompozit malzemeler sıkıştırmak döküm metodu ile üretilmiş olup takviye hacim oram %30-40 arasında değişen oranlarda uygulanmıştır. Üretilen 16 adet numune malzemeden 13 adedi karıştırarak, 3 adedi ise tabakalı olarak imal edilmiştir. Balistik testler, AK-47 Kaleşnikof silahı ile 7.62 x 39 mm. A.P.(zırh delici, çelik çekirdekli) mermisi kullanılarak gerçekleştMlmiştir. Atışlar standartlara uygun şekilde 15 metre mesafeden, numune malzemeler 5083 alüminyum destek plakasına mtturularak yapılmıştır. Çarpma esnasında menninin hedefte ve/veya destek plakasında ilerlemesi, çarpma sonrasında kompozit numunelerde ve/veya destek plakasında meydana gelen hasarlar incelenmiştir. Çelik mermi çekirdeğinde çizilmeler, kompozit malzeme ve destek plakasında yapraklaşma, çatlama, kavlama ve şişme hasarları tespit edilmiştir. Karıştırarak üretilen numunelerden %30-40 SiC ve %30-40 AI2O3 içeren kompozitler daha gevrek ve kırılgan davranışlar sergilemişlerdir. SiC ve AI2O3 partiküllerinin Z1O2 'e göre alüminyum içerisinde daha kolay yayıldığı tespit edilmiştir. Tabakalı olarak üretilen numunelerin balistik performanslarının karıştırarak üretilenlerden daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF PARTICLE REINFORCED 7039 ALUMINUM'S BALLISTIC PERFORMANCE ABSTRACT Rapidly developing military vehicle technology regarding ammunition requires new armors, which provide protection against the ammunition. Traditional materials do not meet those requirements. This necessity triggering the composite material development has opened a new area for researchers. Particle reinforced metal matrix composites have some advantages, which are high elasticity modulus, strength, hardness and wear resistance. In this study, ZrÛ2, AI2O3 and SiC having an average diameter of 44 urn. are used as particle support member. Aluminum 7039, which is one of a 7xxx series aluminum having the highest strength value, was utilized. Composite materials were manufactured by squeeze casting method. They have reinforced volume fraction changing between %30 and %40. 13 of the 16 totally manufactured samples were produced by mixing method and 3 of them were produced by layered method. Ballistic tests were carried out by AK-47 Kaleşnikof gun using projectiles which are 7.62 x 39 mm in diameter (perforating armor with steel pip). According to standards, test fires were done from 15 m. distance. And, sample material was attached to 5083 aluminum alloy supporting plate. During impact, the penetration of the projectile in the target was examined. After the impact, the damages on the composite samples and supporting plate were examined. Scratches on the steel projectile, petalling on the composite material and supporting plate, cracking, spalling and dishing were determined. It is find out that the % 30-40 SiC and %30-40 AI2O3 of samples, which were manufactured by mixing method are more brittle than others. Moreover, it is also understood that SiC and Aİ2Û3 particles spread more easily than Zr02 inside aluminum. Furthermore, ballistic performance of the samples, which were manufactured by layer method are better than the mixed ones.