Kortikosteroidlerin globuline (CBG) bağlanma eğiliminin üç boyutlu kanitatif yapı aktivite ilişkisi olarak elektron topolojik metodla (ETM) incelenmesi
Study of the binding affinity of for corticosteroid-binding globulin (CBG) using the electron topolojigalmethot (ETM) as three-dimensinonal quantitative structure-activty relationship
- Tez No: 152077
- Danışmanlar: PROF.DR. YAHYA GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, Steroit, Kortikosteroit-bağlanma globulin (CBG) ve Elektron Topolojik Metot (ETM), Drug design, 3D QSAR, Steroid, Corticosteroid-Binding Globulin (CBG), Electron-Topological Method (ETM)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Ill KORTİKOSTEROİDLERİN GLOBULİN'E(CBG) BAĞLANMA EĞİLİMİNİN ÜÇBOYUTLU KANTİTATİF YAPI AKTİVİTE İLİŞKİSİ OLARAK ELEKTRON TOPOLOJİK METODLA(ETM) İNCELENMESİ ÖZET ETM olarak adlandırılan Elektron Topolojik Metot üç boyutlu nicel yapı-aktivite ilişkisini (Three Dimensional Quantitative Structure-Activity Relationship: 3D QSAR) temel almış moleküllerin biyolojik aktivitelerini tahmin etmek için bir tanımlayıcıdır. ETM, moleküldeki göreceli bir topolojik uzaklık ve elektronik özellikler için düzenlenmiş bir elektron topolojik hal indeksini kullanır. Moleküler fragmentlerin, bir oksijen atomu ve karbon atomlarının bir grubunun faklı bir düzenlenme ve sterik kabul edilebilmeleriyle ilişkilenmiş değişmez elektronik ve geometrik karaktere sahip bu aktivite için sorumlu olduğu gösterilmiştir. Bundan sonra; biyolojik aktiviteleri ilişkilendiren bir 3D QSAR modelini türetmek için doğrusal regresyon analiz tekniğini ETM'ye kullanmak esastır. ETM, 31 steroit bileşiklerine Kortikosteroit-Bağlanma Globulin (Corticosteroid-Binding Globulin: CBG) bağlanma aktivitesinin 3D QSAR'ini incelemek için kullanılmıştır ve sonuçlanan modeller güncel üç boyutlu metodlar olarak kullanılan CoMFA gibi bir metoda kıyaslanmıştır. ETM'nin kuantum kimyasal türetilmiş tanımlayıcılarla elde edilen üç boyutlu topolojik bilgilere dayandırılmış bir tanımlayıcıhğıyla hem benzer analiz hem de istatistiksel uyum için çok iyi cevap verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV STUDY OF THE BINDING AFFINITY OF FOR CORTICOSTEROID-BINDING GLOBULIN (CBG) USING THE ELECTRON TOPOLOJIGALMETHOT (ETM) AS THREE-DIMENSIONAL QUANTITATIVE STRUCTURE-ACTIVTY RELATIONSHD? ABSTRACT The Electron Topological Method, called ETM, is a descriptor for predicting the biological activities of molecules based on three-dimensional quantitative structure- activity relations (3D QSAR). ETM uses a modified electron topological state index for electronic properties and a relative topological distance in the molecule. It is shown that the molecular fragments responsible for this activity possess fixed electronic and geometric characteristics associated with a distinct arrangement and the steric accessibility of an oxygen atom and a group of carbon atoms. After that, it is essential to employ a linear regression analysis technique to derive a 3D QSAR model relating the biological activities to the ETM. The ETM is used to study the 3D QSAR of the corticosteroid-binding globulin (CBG) binding affinity to 31 steroids, and resulting models have a comparable to current three-dimensional (3D) methods such as CoMFA. Though the ETM is a descriptor based on three-dimensional topological information obtained by quantum chemical derived descriptors, give the best answer for both the similarity analysis and the statistical fitting.