Kablosuz sayaç okuma sisteminde bluetooth teknolojisinin kullanılması
Using the bluetooth technology on the wireless meter reading system
- Tez No: 152083
- Danışmanlar: PROF.DR. CEBRAİL ÇİFTLİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik sayaç okuma, dijital sayaç, bluetooth, Automatic meter reading, digital meter, bluetooth
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
IV KABLOSUZ SAYAÇ OKUMA SİSTEMİNDE BLUETOOTH TEKNOLOJİSİNİN KULLANILMASI ÖZET Otomatik sayaç okuma sistemi, geniş bir alana dağılmış olan sayaçların bilgilerinin toplanması ve değerlendirilmesi problemine ekonomik bir çözüm sunmuştur. Bu çalışma ile özellikle, elektrik tüketiminin bölgelerdeki yoğunluğuna bakılarak, enerji dağıtım sistemlerinin optimum şekilde yapılmasınıda sağlayacak bir sistem önerilmiştir. Bu çalışmada, içinde bluetooth modülü olan dijital sayaçlardaki bilgiler, içinde bluetooth modülü olan el terminali vasıtasıyla kablosuz olarak 100 metreye kadar görevli personel tarafından okunabilmiştir. Ayrıca çalışmamızda, görevli bir personele ihtiyaç olmaksızın, sayaçların uzaktaki merkezi sistemimiz tarafından okunmasını sağlayacak alternatif sistemler önerilmiştir. Çalışmada, Odessa Elektrik Sayacının bilgilerinin Bluetooth vasıtasıyla okunması yapılmıştır. Öncelikle, Odessa elektrik sayacına Siemens'in SieMos 50037 modül bağlantısı yapılmıştır. Sayaç ölçümünü doğru şekilde yapmıştır ve istenilen şekilde tüketim bilgilerini kayıt etmiştir. Sayaçta bu tasarım yapıldıktan sonra, görevlinin kullanacağı el terminalinin tasarımı yapılmıştır. El terminalinin yapısı, sayaçlardaki bilgiyi tutacak mikroişlemci yapısı, SieMos 50037 bluetooth modülü, LCD göstergesi ve menü butonlarmdan oluşturulmuştur. Böylece sayaçtaki bilgilerin, bluetooth haberleşmesi ile kablosuz olarak uzaktan okuma işlemi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, bluetooth modülü bulunan sayacın doğru şekilde ölçümlerini yaptığı görülmüştür. El terminali ile de sayaçtaki tarife bilgilerinin, tarih, zaman ve seri numara bilgilerinin okunması hatasız olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
USING THE BLUETOOTH TECHNOLOGY ON THE WIRELESS METER READING SYSTEM ABSTRACT Automatic meter reading (AMR) system offered an economic solution for collecting and evaluation of information from the meters that are on the wide spread area. With this study a system was recommended that can make optimization of electrical distribution systems especially with respect to the electrical consumption value on regions. In this study it was understood that information in digital meters with bluetooth module was read on the hand terminal with bluetooth module by our staff up to 100 meters far. In addition to this information on the meters could be read by our remote control system without a need for an extra staff. In this study information of Odessa electronic meters was read via bluetooth communication. Firstly SieMos 50037 bluetooth module was connected to Odessa electronic meter. Electronic meter measured the information and registered the consumption informations correctly. Secondly hand terminal was designed. Hand terminal has subparts which are a microprocessor that accumulate meter information, SieMos 50037 bluetooth module, LCD display and menu buttons. By these parts wireless remote reading was managed with bluetooth communication. As a result, it has been seen that consumption date, time, serial number information could be read on the hand terminal without mistake.