Sayısal bilgi gizleme
Digital information hiding
  1. Tez No: 152113
  2. Yazar: DAĞHAN ÇİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKAN BEŞDOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kriptografi, Steganografı, DES, RSA, Cryptography, Steganography, DES, RSA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ill SAYISAL BİLGİ GİZLEME ÖZET Bu çalışmada stegamografi ve kriptografi teknikleri kullanılarak bir ses verisi içerisine görüntü verisi gömülmesine yönelik araştırma ve bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada, steganografı ve kriptografi hakkında bilgiler tartışılmış, veri şifrelemede DES ve RSA algoritmaları, steganografik gömülme işleminde MSB-ve LSB tekniği kullanılmıştır. Günümüzde veri ve iletişim güvenliğinde gizli ya da açık anahtarlı algoritmalar kullanılmaktadır. Çalışmada konu edilen DES ve RSA, halen kullanılmakta olan bu tip algoritmaların kendisini kanıtlamış en başarılı örnekleridir. Bu algoritmalar yeni geliştirilen teknikler için bir temel teşkil etmektedir. Steganografi ise kriptolojiye göre son birkaç yıla kadar literatürde daha az yer almıştır. 9/1 1 saldırılarından sonra ise terörist örgütlerin aralarındaki iletişimi bu tekniği kullanarak yaptıkları ve bu şekilde gizliliği sağladıkları üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada şifrelenmiş veriyi, diğer bir verinin içine gömmek için kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ses verisi, gömülme işleminden sonra ortaya çıkacak farklılığı yansıtacak şekilde sessiz alanlar barındıracak şekilde seçilmiş, görüntü verileri ise öncelikle gömülme esnasında uğrayacağı kalite kaybı yönünden ve sonra ses verisi içerisinde kapladığı yer açısından karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
IV DIGITAL INFORMATION HIDING ABSTRACT This study is about embedding an image data in an audio file using steganographic and cryptographic techniques and implementing an application. A discussion on the steganographic and cryptographic information is made, DES and RSA is used for data enciphering and MSB-LSB technics are used for embedding data. Today, secret key or public key encyrption schemes are used for data and communication security. DES and RSA are commonly used robust algorithms those publicly announced and relied on worldwide. The ciphering algorithms are still being developed and the algorithms discussed here are somehow basis for the new ones. Steganography was less popular than the cryptography in the literature, until recent years. It has been popular since 9/1 1 for the assumptions that the communication within the terrorist organisations had been made using steganographic methods. In this study, it is used to embed enciphered image data into audio data. In the study, an audio sample is choosen in a way that the embedded form should be easily distinguished from the original one, so it has some peak and gap regions. Image data is firstly analyzed for the loss of quality, then for the difference that is made to the original data.