Hiperoktahedral grupların reprezantasyonu
Representations of the hyperoctahedral groups
  1. Tez No: 152114
  2. Yazar: ŞERİFE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HİMMET CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Reprezantasyon, Hiperoktahedral grup, Specht modül, Altmodül teoremi, baz, Representation, Hyperoctahedral group, Specht module, Submodule theorem, basis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Ill HIPEROKTAHEDRAL GRUPLARIN REPREZANTASYONU ÖZET Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmanın amacı, muhtevası ve hedefi tayin edilmiştir. İkinci bölümde, daha sonra kullanacağımız temel kavramlar - reprezantasyon, modül, indirgenemezlik, konjuge sınıfı, karakter tablosu vb. - tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde ise On hiperoktahedral grupların tanımı, bu grupların permütasyon modülleri ve Specht modülleri verilmiştir. Bu bölümdeki en önemli sonuç James' in Altmodül teoremidir. Son bölümde Specht modüller için bir baz elde edilmiştir. Ayrıca On grubunun indirgenemez reprezantasyonlarının nasıl elde edilebildiği bir örnekle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
İV REPRESENTATIONS OF THE HYPEROCTAHEDRAL GROUPS ABSTRACT This thesis consists of four chapters. The contents of the thesis are briefly as follows. In the first chapter, the main object of the study and its scope and goal have been determined. In Chapter 2, we introduce the basic notation and state some results which are required later; with emphasis on the key concepts such as representation, module, irreducibility, conjugacy class, character table, etc. Chapter 3 is devoted to giving the definition of the hyperoctahedral groups On and their permutation modules and Specht modules. The crucial result in this chapter is the Submodule theorem of James. In the last chapter we determine a subset which forms a basis for the Specht modules. Furthermore, by giving an example we show how the irreducible representations of the group On can be constructed over the field Q.