Otomotiv endüstrisinde ana firma ve tedârikçi ilişkileri
Supplier relationships in automotive industry
  1. Tez No: 152220
  2. Yazar: ERAY MIHÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BASKAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv, Tedarikçi İlişkileri, Satın alma, Automotive, Supplier Relationships, Purchasing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE ANA FİRMA VE TEDARİKÇİ İLİŞKİLERİ ÖZET“Otomotiv endüstrisinde ana firma ve tedarikçi ilişkileri”isimli Yüksek Lisans tezi sekiz bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, otomotiv sektörünün tanımı, literatürdeki sınırları, temel özellikleri ve üretim teknolojisinden genel olarak sözedilerek giriş yapılmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise, Otomotiv endüstrisinin 19. yüzyılda Amerika'daki doğuşu ve dünya geneline yayılarak, günümüzdeki dev haline hangi yollardan geçerek geldiği irdelenmiştir. Dünya otomotiv endüstrisindeki üretim kapasitesi, uluslararası taşıt ticareti, dünya motorlu araç parkı ve otomobil sahipliği gibi ekonomik büyüklerle endüstrinin mevcut durumu gösterilmiştir. Ayrıca otomotiv endüstrisinin diğer sektörlerle ilişkileri incelenerek, sektörün önemi ve ülke ekonomileri üzerindeki etkisi ortaya koyulmuştur. Üçüncü bölümde Türk Otomotiv endüstrisi incelenmiştir. İlk olarak Türk Otomotiv endüstrisinin 20. yüzyılın ortasındaki doğuşundan sözedilmiştir, daha sonra sektörde varolan firmalar ve kurulu kapasite analiz edilmiştir. Son olarak sektörün SWOT analizi yapılarak bölüm kapatılmıştır. Dördüncü bölümde Dünya'da ve Türkiye'de Otomotiv Yan Sanayinin durumu incelenmiştir. Dünya otomotiv endüstrisi üzerinde önemli etkileri olan ülkelerin (ABD, AB ve Japonya) Otomotiv Yan Endüstrileri hakkında bilgi verilmiş, bu ülkerde yan endüstri olan ilişkilerden ve sektörün geleceği üzerinde yorumlar yapılmıştır. Daha sonra Türk Otomotiv Yan endüstrisinin mevcut durumu analiz edilerek, sektörün SWOT analizi yapılmıştır. Beşinci bölümde otomotiv endüstrisindeki üretim sistemlerinde sözedilmiştir. Sektörün ilk doğduğu yıllarda yaygın olan Emek Yoğun Üretim Sistemi, talebi artışı ile yaygınlaşan Seri Üretim sistemi ve rekabet artmasıyla sektörde varolabilmek için hayati hale gelen Yalın Üretim sisteminden sözedilmiştir. Altıncı bölümde otomotiv endüstrilerinde ana ve yan endüstri ilişkilerinin detaylarına inilmiştir. Öncelikle parça temini teorileri: üretme veya satın alma kararlarına değinilerek, ilişkilerin temel kaynakları belirlenmeye çalışılmıştır. Firmalar arası yapılanma ve tedarik sistemlerinin imalatçı ilişkilerini etkileme şekilleri ve sözleşme süreleri bölümün diğer ana başlıkları arasında yer almaktadır. Daha sonra Japonya, ABD ve AB gibi gelişmiş ülkelerin otomotiv endüstrilerindeki yan sanayi ilişkileri incelenmiştir. Güven unsurunun otomotiv endüstrisinin gelişimi üzerindeki olumlu etkileri ortay koyulmuştur. Yedinci bölümde yapılan literatür taraması üzerine hazırlanmış anket çalışması hakkında bilgi verilmiştir. Temel Bileşen Analizi ve Çoklu Regresyon metotları ile analiz edilen anket verileri sonucu Müşteri Hizmetlerinin dolayısıyla Toplam Kalite Yönetiminin firma - tedarikçi ilişkilerinin gelişiminde ne kadar etkin rol oynadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUPPLIER RELATIONSHIPS IN AUTOMOTIVE INDUSTRY SUMMARY This“supplier relationships in automotive industry”master thesis consists of eight chapters. In the first chapter, description of automotive industry, limit of industry, primary features of vehicles and production technology of vehicles generally explained. In the second chapter, the born of automotive in U.S.A in 19th century and expansion of automotive to whole world stated. Then economical indicators as world production capacity, international vehicle trade, world vehicle park figures given by the help of statistical data from older studies. On the other hand, effects of automotive industry on the other sectors and importance of this sector for countries explained. In the third chapter, Turkish automotive industries studied. First the born of and progress of automotive industry in Turkey in 20th century explained, then activating firms and production capacity analyzed. Last by making SWOT analysis of Turkish automotive industry, chapter III closed. In the fourth chapter, situation of automotive suppliers in the world and Turkey examined. Generally developed countries (USA, EU and Japan) automotive suppliers presented in sub chapters, then future expectations of supplier relationships in these countries stated. Then latest situation of Turkish automotive suppliers examined by the help of SWOT analysis. In the fifth chapter, automotive production systems and progress of technology stated. First Labor Intensive production system described, this kind of production mostly used in first phase of automotive. Then Batch production and Lean production systems introduced. In the sixth chapter, relationships with suppliers detailed. First sourcing theorems introduced; purchase or produce decision and fundamentals of supplier relationships described. Effect of factors such as Interorganization structures, sourcing strategies and longness of sourcing contracts on supplier relationships analyzed in sub chapters. Then supplier relations in developed countries such as USA, EU and Japan automotive industries examined. Studies show“Trust”factor has great effect on supplier relationships. Finally at last chapter practice study, supplier relationship survey introduced. Survey data analyzed by using Principal Component Analysis and Multiple Regression statistical methods. Survey results show that Total Quality Management and Customer Service have great effect on main firms' supplier choosing decision. Finally survey data consolidated and resulted at last chapter.