Experimental measurement of electromagnetic pollution and modeling study in a typical Turkish hospital
Tipik bir Türk hastanesinde elektromanyetik kirliliğin deneysel ölçümü ve modelleme çalışması
  1. Tez No: 152564
  2. Yazar: DURSUN GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ŞEKER, DOÇ. DR. MEHMED ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: EMF, electromagnetic pollution, health effects, medical devices, hospital measurement, ICU
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
TİPİK BİR TÜRK HASTANESİNDE ELEKTROMANYETİK KİRLİLİĞİN DENEYSEL ÖLÇÜMÜ VE MODELLEME ÇALIŞMASI ÖZET Hastanelerde kullanılan cihazlar insan sağlığını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Tıbbi cihazların ortaya çıkardığı elektromanyetik alanların, onları kullanan teknikerlerin sağlığını ve çevresindeki diğer tıbbi cihazları tehdit edebileceği genellikle gözardı edilmektedir. Ayrıca doktorlar da hastalıkları teşhis veya tedavi etmek için potansiyel tehlikeli elektromanyetik alanlar üreten cihazları kullanırlar. Manyetik Resonans (MR), Yoğun Bakım Ünitesi (ICU) ve fıziktedavi cihazları gibi bu cihazlar elektromanyetik kirliliğin birincil kaynağı olabilirler. Bu çalışma tipik Türk hastanesindeki mevcut elektrik ve manyetik alanların seviyelerini araştırmayı ve ölçülen sonuçları, ikinci hastanenin değerleriyle ve literatürdeki önceki çalışmalarla ve ayrıca ilgili standartlarda tanımlanan limitlerle karşılaştırmayı amaçladı. Elektromanyetik alanların mevcut seviyeleri hastane odalarında üç farklı ölçüm cihazı kullanılarak elde edildi. Bu çalışmadaki sonuçların kolayca anlaşılması için grafiksel sunum(üç boyutlu) ve tablo yapıları kullanıldı. Tipik Türk hastanesinde ELF, VLF ve RF bölgelerinde sırasıyla ölçülen en yüksek elektrik alan seviyeleri 427 V/m, 65.9 V/m ve 60.71 V/m ve ayrıca en yüksek manyetik alan seviyeleri de 3.4 A/m, 1.95 A/m ve 0.154 A/m olarak elde edildi. Sonuç olarak bütün ölçümler normal çalışma koşulları altında yapıldı ve ölçülen maximum değerlerin çoğu standartlarda bulunan limit değerlerinin altındadır. Anahtar Kelimeler : EMF, Elektromanyetik radyasyon, sağlık etkileri, tıbbi cihazlar, hastane ölçümü, MR, ICU
Özet (Çeviri)
IV EXPERIMENTAL MEASUREMENT OF ELECTROMAGNETIC POLLUTION AND MODELING STUDY IN A TYPICAL TURKISH HOSPITAL ABSTRACT Equipments used in hospitals are designed to improve human health. It is often ignored that the electromagnetic field generated by medical equipment can endanger the health of the technicians, patients, and also the other medical devices. In addition to this, physicians use equipments that generate potentially hazardous electromagnetic fields in order to diagnose or treat illnesses. These equipments, for instance, Magnetic Resonance (MR), Intensive Care Unit (ICU) and physiotherapy equipments can be primary source of electromagnetic pollution. The aim of this study is to investigate the existing levels of electric and magnetic fields in a typical Turkish hospital and to compare these measured results with the second hospital's values, and the previous studies in the literature, and also the limits that are defined in the related standards for human being and medical devices. The existing levels of electromagnetic fields were obtained by using three different measurement devices in the hospital rooms. In order to understand the results of this study easily, graphical representation (3D) and table forms are utilised. In typical Turkish hospital, maximum electric levels were measured as 427 V/m, 65.9 V/m and 60.71 V/m and also maximum magnetic levels were 3.4 A/m, 1.950 A/m and 0.154 A/m in ELF, VLF, and RF range, respectively. As a result, all measurements are done under the normal operating conditions and most of the measured maximum values are below the limits found in the standards.