Mamasın (Aksaray) baraj gölünde yaşayan sudak (Stizostedion lucioperca Linnaeus, 1758) balığının mide muhteviyatı üzerine bir araştırma
A study on stomach content of pike-perch (Stizostedion lucioperca Linnaeus, 1758) inhabiting the Mamasın dam lake (Aksaray-Turkey)
  1. Tez No: 152627
  2. Yazar: CENGİZ ADNAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ALAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mamasın Baraj Gölü, Aksaray, Stizostedion lucioperca. Mide içeriği, Kannibalizm, Mamasın Dam Lake, Aksaray, Pike-perch. Stizostedion lucioperca, Stomach content. Cannibalism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET MAMASIN (AKSARAY) BARAJ GÖLÜ' NDE YAŞAYAN SUDAK (Stizostedion lucioperca Linnaeus, 1758) BALIĞININ MİDE MUHTEVİYATI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CENGİZ, Adnan Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali ALAŞ Temmuz 2004, 58 Sayfa Bu araştırma Mamasın (Aksaray) Baraj Gölü'nde yaşayan sudak (Stizostedion lucioperca Linnaeus, 1758) balığının mide muhtevasını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için, Nisan 2002-Ocak 2003 tarihleri arasında 325 adet balık örneği yakalanmıştır. İncelenen bu populasyonun % 52.61 'inin dişi ve % 47.39'unun erkek olduğu belirlenmiştir. Bireylerin çatal boy dağılımları 12.6-46.5 cm ve taze ağırlıkları ise 15.9- 1558.2 g arasında tespit edilmiştir. İncelenen sudak balığı midelerinin % 88.91 'inin dolu ve % 1 1.69'unun boş olduğu tespit edilmiştir. Mide muhteviyatlarının sıklıkları % 91.63 Chironomus sp. (larva ve ergin), % 2.78 Triops cancriformis, %2.29 Corixa falleni, % 0.77 Hydropsyche instabilis, % 0.73 Gammanıs pulex, % 0.64 Asellus aquaticus, % 0.40 Lumbricus sp.. % 0.18 balık, % 0.08 Mysis relicta, % 0.08 Dytiscus sp. ve % 0.006 Hydrodroma sp 'den oluşmuştur. Ayrıca, 12.0- 20.0 cm arası boylardaki sudaklar arasında % 9.85 oranında kanibalizm görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A STUDY ON STOMACH CONTENT OF PIKE-PERCH {Stizostedion lucioperca Linnaeus, 1758) INHABITING THE MAMASIN DAM LAKE (AKSARAY-TURKEY) CENGİZ, Adnan Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali ALAS July 2004, 58 pages This study was conducted in order to determine the stomach contents of pike-perch {Stizostedion lucioperca Linnaeus, 1758) inhabitated in Mamasın Dam Lake. For this purpose, 325 fish samples were caught between April, 2002 and January, 2003. The sexes of this species were determined as 52.61 % female and 47.39 % male in this population. The range of forked length as 12.6-46.5 cm and weight were determined as 15.9-1558.2 g. 88.91 % of the stomach specimens were full and 11.69 % of them were empty. The contents of the stomach consisted of 91.63 % Chironomus sp. (larva ve ergin), 2.78 % Triops cancriformis, 2.29 % Corixa f aileni, 0.77 % Hydropsyche instabilis, 0.73 % Gammarus pulex, 0.64 % Asellus aquaticus, 0.40 % Lumbricus sp., 0.18 % fish, 0.08 % Mysis relicta, 0.08 % Dytiscus sp. and 0.006 % Hydrodroma sp. In addition, around 9.85 % cannibalism was estimated, and it was widespread amoung individuals with a length of 12.0-20.0 cm.