Dedektör topluluklarından elde edilen eş zamanlı verilerin analizinde kullanılan interaktif grafik analiz programlarının incelenmesi
Investigation of the interactive graphical analyse programmes used for analysing the data obtained from time coincident detector arrays
- Tez No: 152628
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEFA ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: gama-ışım spektroskopisi, dedektör ve dedektör toplulukları, veri analizi m, gamma-ray spectroscopy, detectors and detector arrays, data analysis IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET DEDEKTÖR TOPLULUKLARINDAN ELDE EDİLEN EŞ ZAMANLI VERİLERİN ANALİZİNDE KULLANILAN İNTERAKTİF GRAFİK ANALİZ PROGRAMLARININ İNCELENMESİ SIZIR, Mustafa Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sefa ERTÜRK Eylül 2004, 108 sayfa Yüksek spinli uyarılmış çekirdek ve izotoplarının deneysel olarak incelenmesi için, yayınlamış oldukları y-ışınlarına ait eş zamanlı verilerin analiz edilmesi gerekmektedir. Dedektörlerle elde edilen verilerden, fiziksel anlamlı rakamlar elde etmek ve elde edilen bu değerlerin kolay bir şekilde yorumlanabilmesi için bilgisayar programlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bilinen bütün y-ışmı bilgilerinin ve beklenen eş zamanlı şiddetlerin sonuçlarını karşılaştırmak ve olası eksiklik ve hataların kolayca bulunabilmesi ve yenilerinin eklenmesi önemlidir. Verilerin kalibrasyonlarının yapılması, seviye şemalarının oluşturulması, seviye şeması ile veri arasındaki uyumsuzlukların anlaşılması ve olası hataların düzeltilmesi amacıyla analiz programlarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, çoklu dedektör sistemleri tarafından algılanan verilerin, manyetik teyplere kaydedilmesinden başlayarak, gf3, ESCL8R, LEVIT8R programlarıyla analiz işlemlerinin nasıl yapıldığı, verilerin ne tür işlemlerden geçerek nasıl anlamlı hale getirildiği, kısaca deneyin başlangıcından itibaren deneyin sonuna kadar yapılan tüm çalışmalar anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF THE INTERACTIVE GRAPHICAL ANALYSE PROGRAMMES USED FOR ANALYSING THE DATA OBTAINED FROM TIME COINCIDENT DETECTOR ARRAYS SIZIR, Mustafa Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sefa ERTÜRK September 2004, 108 pages For the examination of the nuclei and isotopes with high-spin experimentally, it is necessary to analyze the coincident y-ray data emitted from gamma-ray array. In order to obtain the meaningfull figures from these data and to disscuss these results easly it is necessary to have computer programmes. It is important to compare the knowledges and the time coincident results of the intensities of all known y-rays, to find easly the possible expected errors, and to add new y-rays. There is necessity computer programmes for the calibration of the data to built a level scheme, understanting of the discrepancy between data and level scheme, for the connection of possible errors. In this work, starting with the record of the data detected by the multi detector systems it was told how the analysis were brought into meaningfull figures every process carried out in this study have been told in detail from the begining to end.