Asi Nehri'nde yaşayan Capoeta barroisi (Lorttet, 1894)'nin sindirim kanalı içeriği ve beslenme özellikleri
Gut contents and diet preference of Capoeta barroisi (Lorttet, 1894)inhabiting Asi River
- Tez No: 152639
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRAN YALÇIN ÖZDİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Asi Nehri, Capoeta barroisi, Sindirim Kanalı İçeriği, Besin Tercihi, Asi River, Capoeta barroisi, Gut Contents, Diet Preference
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET ASİ NEHRİ'NDE YAŞAYAN CAPOETA BARROISI (LORTET, 1894)'NİN SİNDİRİM KANALI İÇERİĞİ VE BESLENME ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada, Asi Nehri üzerinde (36° 14,522/ Kuzey-36° 11,527/ Doğu) Güzelburç bölgesinde bulunan Capoeta barroisf nin sindirim kanalı içeriği ve beslenme özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, Şubat 2002 ve Ocak 2003 tarihleri arasında toplam 137 balık örneğinin sindirim kanalı içerikleri incelenmiştir. Sindirim kanalı içerikleri teşhis edilebilecek en küçük taxona kadar tanımlanmış ve bu besinlerin toplam sayısal yüzde, bulunuş frekansı yüzdesi, hacimsel yüzde, Nispi Önem İndeksi (IRI), Geometrik Önem İndeksi (GII) ve Seçim İndeksi (SI) hesaplanmıştır. Mevsimlere ve boy guruplarına göre IRI ve GII değerleri, her besin çeşidinin tercih edilme derecesini ve en baskın besin grubunu ortaya çıkarmak için karşılaştınlmıştır. Bu çalışmada C.barroisi 'nin besin çeşitlerini Chrysophyta (%66,91), Cyanophyta (%19,21), Chlorophyta (%7,27), Protozoa (%0,52), Xanthophyta (%0,16), Ciliata (%0,1), Pyrrhophyta (%0,06), Euglenophyta (%0,02), Ekstremite parçalan (%0,02) ve tanımlanamayan türler (% 5, 17)' in oluşturduğu belirlenmiştir. 2004, 56 Sayfa.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT GUT CONTENTS AND DIET PREFERENCE OF CAPOETA BARROISI rNHABITTNG ASI RIVER In the present study, the food habits and gut contents of Capoeta harroisi inhabiting on Güzeiburç, which is located on Asi River (36°14.522/N - 36°11.572/E), were investigated. For this purpose, C.barroisi were collected from our research area between February 2002 and January 2003. The gut contents a total of 137 fish were examined. Relative measures of food quantity, such as percentage of total number, percentage of frequency of occurrence and percentage of total volume were computed. These relative measures were used to estimate the diet importance for this species by the help of three compound indices, Index of Relative Importance (IRI), Geometric Index of Importance (GIT), and Selectivity Index (SI). IRI and Gil values were compared to reveal the most dominant food group and level of preference of each food organism. Seasonal variations, length-dependent variations in diet preference of these species were also studied. As a result of this research, diet of C.barroisi was found to be composed of Chrysophyta (66.91%), Cyanophyta (19.21%), Chlorophyta (7.27%), Protozoa (0.52%), Xanthophyta (0.16%), Ciliata ( 0.1%), Pyrrhophyta (0.06%), Euglenophyta (0,02%), Extremite particulates (0.02%) and unidentified species (5,17%). 2004, 56 Pages.