Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen yerleşkesinin peysaj planlaması üzerine bir araştırma
A research on landscape planning in University of Mustafa Kemal Campus of Tayfur Sökmen
- Tez No: 152643
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMURAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tayfur Sökmen Yerleşkesi, peyzaj planlama, Campus of Tayfur Sökmen, landscape planning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
III ÖZET MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR SÖKMEN YERLEŞKESININ PEYZAJ PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Son yıllarda bütün dünyada, özellikle büyük şehirlerde olagelen fiziki ve sosyo kültürel değişiklikler, üniversitelerin yerleşme ve planlama düzenlerinde önemli yenilikleri doğurmuştur. Şehir-Üniversite kavramı, çağdaş toplumun eğitim ve yaşama fonksiyonlarına göre biçim değiştirmeye başlamıştır. Ülkemizde de özellikle son yıllarda üniversite sayısında büyük bir artış görülmektedir. Bu olumlu gelişme ülke geneline dağılarak, sosyal ve kültürel gelişmeye olumlu katkılar sağlayacaktır. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak üniversite yerleşke planlamalarında modern çağa ayak uyduracak prensiplerin getirilmesi zorunludur. Bu çalışmada, ülke ve şehir planlamasında önemli yeri olan üniversite yerleşke planlamalarının geçmişi ve bugünü, Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Yerleşkesi örneğinde irdelenmiştir. Üniversitelerin, geçmişten bugüne fiziksel, kültürel, sosyal ve ekonomik yönden gelişimleri ve bu gelişimlerde etkili olan bazı temel faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Geçmişten günümüze kadar kurulmuş olan bazı üniversite yerleşkelerinin gelişimleri göz önünde bulundurularak, Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Yerleşkesi'nin kuruluşu ve yapılandırılması konusunda araştırmalar yapılmıştır. Yerleşkenin gelişimini etkileyebilecek, alan seçimi, sirkülasyon sistemi, binaların yerleşim düzeni, altyapı olanakları ve peyzaj uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir. Üniversite yerleşke planlamaları konusunda çeşitli araştırmalar yapmış plancıların ortaya koydukları bilgiler tartışılmış ve Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Yerleşkesi örneğinde, belirlenen bazı koşullara uyulup uyulmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Tayfur Sökmen Yerleşkesi 12 yıl önce kurulmuş bir yerleşke olduğundan gelişimi halen devam etmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın yerleşke gelişimini doğru yönde etkilemesi ve sorunlara çözüm getirebilmesi amacıyla bu konu seçilmiştir. 2004, 95 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT A RESEARCH ON LANDSCAPE PLANNING IN UNIVERSITY OF MUSTAFA KEMAL CAMPUS OF TAYFUR SÖKMEN In the mean time, many physical and sociocultural changes have occured in the world and especially in the big cities.In this manner,these changes have affected the planning strategies,sequences and setting in the universities.The perception of city- university notion has already changed through the educational needs of the society.There has been a multiplication in the number of the universities in our country.This increasing progress is going to support social and cultural developmentlnTukey through the technological changes,it is necessary to develop campus planning sequences. This study focuses on early campus planning and contemporary campus planning through the example of mustafa kemal uni.tayfur sökmen campus.The process of physical,cultural,social and economical development of the universities and the factors that affect this process of development have been told in this study. Moreover,tis study includes the physical structure,circulation system,infra structure,arrangement of the buildings,landscape applications of m.k.u campus planning through the development process of other developing universities. Furthermore,the perceptions of other planners are disputed and these perceptions are compared to m.k.u campus planning strategies. This study is about tsokmen campus.This campus was built 12 tears ago the development process still goes on.This study aims being a resource for this development process. 2004, 95 pages