Azaserin enjekte edilmiş sıçan (rat) ekzokrin pankres asinar hücrelerinde meydana getirilen neoplastik değişimler üzerinde aspirinin (asetilsalisilik asit) inhibisyon etkileri üzerine araştırmalar
Investigation of the inhibitory effects of aspirin on the neoplastic development of exocrin pancreatic acinar cells in rats treated with azaserine
  1. Tez No: 152644
  2. Yazar: HASAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Azaserin, aspirin, AAHF, sıçan, Azaserine, aspirin, AACF, rat
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET AZASERÎN ENJEKTE EDİLMİŞ SIÇAN (RAT) EKZOKRİN PANKRES ASİNAR HÜCRELERİNDE MEYDANA GETİRİLEN NEOPLSTİK DEĞİŞİMLER ÜZERİNDE ASPİRİNİN (ASETİLSALİSİLİK ASİT) İNHİBİSYON ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTffiMALAR Yakın geçmişte yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalar, aspirinin gastrointestinal sistemde neoplastik değişimleri inhibe edici bir etkiye sahip olabileceğini ortaya koymaktadırlar. Ayrıca aspirinin, pankreatik karsinogenesiz riskini azaltıcı etkisinin olabileceğini gösteren bir kısım benzer epidemiyolojik bulgularda mevcuttur. Bu çalışmada, iyi bilinen sıçan-pankreatik karsinogenesiz modeli kullanılmış olup, azaserin enjekte edilmiş sıçanlarda aspirinin inhibe edici etkisi araştırılmıştır. Ayrıca kullanılan bir kantitatif ölçüm metoduyla öncü preneoplastik lezyon yükü hesaplanmıştır. Bu araştırmanın bulguları, azaserin enjekte edilmiş ve aspirinle muamele edilmiş sıçanların pankreatik atipik asinar hücre fokuslan (AAHF) yükünde önemli bir azalma eğiliminin olduğunu göstermiştir. Buda, uzun süreli aspirin kullanımının ekzokrin pankreasta neoplastik gelişimleri inhibe edeceğini ortaya koyabilir. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen bulguların ışığı altında aspirinin pankreatik gelişimleri önleyici etkisinin olduğunu öne sürmek mümkün görünmektedir. 2004, 46 sayfa
Özet (Çeviri)
II SUMMARY INVESTIGATION OF THE INHIBITORY EFFECTS OF ASPIRIN ON THE NEOPLASTIC DEVELOPMENT OF EXOCRIN PANCREATIC ACINAR CELLS IN RATS TREATED WITH AZASERINE Recent studies of experimental and epidemiological evidence may suggest a significant inhibitory role for aspirin for the neoplastic development in gastrointestinal system. Also, there are some similar findings epidemiologically indicating that aspirin may reduce pancreatic carcinogenesis risk. In the present study, a well established rat pancreatic carcinogenesis model, involving initation by azaserine was used to investigate the inhibitory effects of aspirin. A quantitative stereological method was also used to asses the burden of putative preneoplastic lesions. The results of our research show that there is a significant tendency for a decrease in pancreatic atypical acinar cell foci burden in azaserine and aspirin treated rats. This evidence may indicate that chronic intake of aspirin might reduce the neoplastic development in exocrine pancreas. Based on our results, it is possible to suggest that aspirin might be chemopreventive agent for pancreatic neoplastic development. 2004, 46 pages