Asi Nehri'nde bulunan Capoeta (cyprinidae) cinsine ait türlerin sitogenetik ve morfolojik analizi
Cytogenetic and morphologic analyses of Capoeta genus (cyprinidae) lived in Asi river
  1. Tez No: 152671
  2. Yazar: MEHMET KARCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMAL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sitogenetik, Morfoloji, Taksonomi, Capoeta, Asi Nehri, Cytogenetic, Morphology, Taxonomy, Capoeta, Asi River
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET ASİ NEHRİ'NDE BULUNAN CAPOETA ( CYPRİNİDAE ) CİNSİNE AİT TÜRLERİN SİTOGENETİK VE MORFOLOJİK ANALİZİ Bu çalışmada, Asi nehri 'nde yaşayan {Capoeta damascina, Capoeta barroisi, Capoeta trutta Capoeta capoeta angorea) türlerinin sitogenetik ve morfolojik analizi yapılmıştır. Çalışmada, türlerin solungaç ve böbreklerinden elde edilen preparatlarda kromozomlarının sayısal olarak yapılarında meydana gelen değişimler incelenmiş ve bu değişimlere bağlı olarak türler arasındaki taksonomik ilişki ortaya çıkarılmıştır. Taksonomik ilişki ortaya çıkartılırken sitogenetik veriler ile türlerin sahip olduğu morfolojik özellikler de değerlendirmeye alınmıştır. Çalışma sonucunda sitogenetik açıdan incelenen Capoeta damascina türlerinin sahip olduğu diploid kromozom sayısı 100-105 arasında gözlenip % 81,6'lık bir oranla 2n= 100 olarak bulunmuştur. Capoeta barroisi, Capoeta capoeta angorea türlerinin kromozom sayısı 148-152 arasında değişip ağırlıklı olarak % 78,4'lük bir oranla 2n= 150 olarak bulunmuştur. Capoeta trutta türünde yine kromozom sayısı 148-152 arasında değiştiği gözlenmiş ve ağırlıklı olarak % 72,7' lük bir oranla 2n= 150 olduğu tespit edilmiştir. Sitogenetik açıdan bu dört türün birbirleriyle karşılaştırılması sonucunda Capoeta damascina türünün diğer üç türden farklı diploid kromozom sayısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Türlerinin morfolojik özellikleri açısından birbirleriyle karşılaştırılması sonucunda bu dört türün morfolojik ve fenotipik özellikleri farklı olduğu ve türlerin sahip olduğu bu özelliklerle birbirlerinden ayırt edilmiştir. Bu çalışmamızda genel olarak Capoeta damascina türünün sahip olduğu kromozom sayısı diğer türlerden açık olarak farklı çıkmış, diğer türlerin ağırlıklı kromozom sayısı yaklaşık olarak aynı çıkmasına karşın değişim aralığı her bir tür için farklı bulunmuştur. Bunun yanında türlerin fenotipik yapılarına göre birbirinden ayırt edilebilinecek morfolojik yapılara sahip oldukları tespit edilmiştir. 2004, 67 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT CYTOGENETIC AND MORPHOLOGIC ANALYSES OF CAPOETA GENUS (CYPRINWAE) LIVED IN ASİ RIVER In this study, cytogenetic and morphologic analyses were performed on four Capoeta species Capoeta damascina, Capoeta barroisi, Capoeta trutta, Capoeta capoeta angorea living in Asi river. Variations in chromosome numbers were investigated by the use of choromosome preparation techniques from uncultured kidney and gill of the species to elucidate taxonomic relationships of the four specieas. Meristic and morpometric charecters in addition to cytogenetic data were also used for this aim. Choromosome numbers in Capoeta damascina was found to be 2n-100 (ranged from 100 to 105) with a weigted ratio of % 81.6. In Capoeta barroisi, Capoeta capoeta angorea chromosome numbers were found to be 2n= 150 (ranged from 148 to 152) with a weighted ratio of %78.4. In Capoeta trutta the numbers were 2n=150 (ranged from 148 to 152) with a weighted ratio of % 72.7. The diploid chromosome numbers was determined different in Capoeta damascina. When Capoeta species were compared with morphological characters, Capoeta species were found to be differentiated from each other their own morphometric and meristic characteristics. In general, according to chromosome numbers, Capoeta damascina was clearly different from the other three Capoeta species which shared similar weigthed ratio of chromsome numbers but ranged differently for each species. On the other hand, meristic and morphometric characters were enough to distinguish each species. 2004, 67 pages