Dikenli taş istiridyesinin (Spondylus apinosus Schreibers, 1793) büyüme ve et verim özelliklerinin yetiştiricilik açısından incelenmesi
Investigation of the growth and meat production characteristics of the spiny oyster (Spondylus apinosus Schreibers, 1793) in culture view
  1. Tez No: 152672
  2. Yazar: FERHAT ÖZKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Spondylus spinosus, İskenderun Bay, İndo-pacific, Oyster, Red Sea
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
ÖZET Bu çalışmada, İskenderun Körfezinden toplanan Dikenli Taş İstiridyelerinin {Spondylus spinosus SRCHREİBERS, 1793) et verimi ve et ağırlığı, vücut boyu, vücut eni, vücut kalınlığı, canlı ağırlık, kabuk ağırlığı, iç organ ağırlığı, mide ağırlığı ve bunlar arasındaki ilişki ile istiridyenin biyolojisi, ekolojisi ve yaşam şekli araştırılmıştır. Toplanan örneklerin her birinin vücut eni, boyu, kalınlığı, canlı ağırlığı, kabuk ağırlığı, iç organ ağırlığı, et ve mide ağırlıkları 9,7 cm, 12,8 cm, 6,5 cm, 546,6 gr., 475,5 gr, 61 gr, 3 1,6 gr ve 5,5 gr olarak saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, bu türün kültürü Türkiye'nin Akdeniz kıyısı boyunca yapılabilir. 2004, 32 sayfa Anahtar kelimeler : Spondylus spinosus, İskenderun Körfezi, îndo-pasifik, İstiridye, Kızıldeniz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the meat yield and weight, total length, body width, body high, total weight, shell weight, internal organs weight, stomach weight of common oyster (Spondyluk spinosus SRCHREÎBERS, 1793) from İskenderun Bay, and the relationships between these parameters, and the biology, ecology and life cycle of the species were investigated from February 2003 to September 2003. The mean body width, total length, body high, total weight, shell weight, internal organs weight, meat weight and stomach weight of the samples were found as 9.7 cm, 12,8 cm, 6,5 cm, 546,6 g, 475,5 g, 61,0 g, 3 1,6 g and 5,5 g respectively. According to the results of present study, this species can be cultured in the Mediterranean Sea region in Turkey. 2004, 32 pages