Doğal ve sentetik substratların enzimatik oksidasyon reaksiyonları
The enzymatic oxidation reactions of natural and synthetic substrates
  1. Tez No: 152670
  2. Yazar: SEZER SAVCI GÖYCINCIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KERİMAN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5-diMdrolcsi-3-metoksi-7-metilantrakinon, p-krezol, p- nitrofenol, alizarin, sodyum alİ2arin-5-sûlfonat, polifenol oksidaz, oksidasyon reaksiyonları, enzim, 5-dmydroxy-3-me1hoxy-7-methylanthraquinone, p-cresol, p-nitrophenol, alizarin, sodium alizarin-5-sulfonate, polyphenol oxidase, oxidation reactions, enzyme
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET DOĞAL VE SENTETİK SUBSTRATLARIN ENZİMATİK OKSİDASYON REAKSİYONLARI Polifenol oksidaz oksidoredüktazlar sınıfına ait bir enzimdir. Bu enzim monofenollerin hidroksilasyonunu ve o-dMdroksifenollerin o-kinonlara oksidasyonunu katalizler. Diğer enzimler gibi polifenol oksidaz da substratlarma karşı spesifiktir. Polifenol oksidaz enzimi birçok sebze ve meyvede bulunur. Bu çalışmada polifenol oksidaz enzimi patatesten elde edildi. Bunun yanısıra taro, şeftali ve mantardan elde edilen enzim çözeltilerinin aktivitesi patates enzim çözeltisiyle karşılaştırıldı. Taro enzim çözeltisinin aktivitesinin patates enzim çözeltisinden daha az olduğu bulundu. Patates, şeftali ve mantar enzim çözeltilerinin ise benzer aktivite gösterdiği spektrofotometrik yöntemle belirlendi. Rumex crispus bitkisinden 1,5- dMdrolcsi-3-metolcsi-7-metilantrakinon izole edildi. Bu antrakinon, p-krezoL p- nitrofenol, alizarin, sodyum alizarin-5-sûlfonat substrat olarak kullanıldı. Bu çalışmada polifenol oksidaz enzimi kullanılarak p-krezol dışında daha önce çalışılmamış bu substratların oksidasyon reaksiyonlarımn gerçekleştirilmesi amaçlandı. Çalışmada kullanılan substratların enzimatik oksidasyon reaksiyonu verdikleri spektrofotometrik ve kromatografîk olarak kanıtlandı. Ayrıca her substrat için polifenol oksidaz enziminin optimum pH, optimum sıcaklık, Km ve Vm değerleri belirlendi. 2004, 70 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE ENZYMATIC OXIDATION REACTIONS OF NATURAL AND SYNTHETIC SUBSTRATES Polyphenol oxidase is an enzyme belongs to the group of oxidoreductases. This enzyme catalyses the hydroxylation of monophenols and the oxidation of o- dihydroxyphenols to o-quinones. Polyphenol oxidase is also specific to its substrates as other enzymes. Polyphenol oxidase is found in many vegetables and fruits. Polyphenol oxidase enzyme was obtained from potato in this study. Besides, the enzyme solutions of taro, peach and mushroom were compared with the potato enzyme solution. It was determined the activity of the taro enzyme solution was less than the potato enzyme solution. It was also determined by spectrophotometry method the potato, peach and mushroom enzyme solutions have similar activity. l,5-dihydroxy-3-methoxy-7-methyl- anthraquinone was isolated from Rumex crispus plant. This anthraquinone, p-cresol, p- nitrophenol, alizarin,sodium alizarin-5-sulfonate were examined as substrates. In this study, it was aimed to make the oxidation reactions of this substrates have not been studied before except p-cresol by using polyphenol oxidase enzyme. It was proved as spectrophotometric and chromatographic the substrates used in the study gave enzymatic oxidation reaction. In addition to, optimum pH, optimum temperature, Km and Vm values of polyphenol oxidase enzyme was determined for each substrates. 2004, 70 pages