Çanakkale Bayramiç baraj gölü aynalı sazan (Cyprinus carpio L., 1758) balıklarının populasyon yapısının araştırılması
A study population structure of mirror carp (Cyprinus carpio L., 1758) in lake of Bayramiç dam
  1. Tez No: 152673
  2. Yazar: SERHAT ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN AKYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio, büyüme oranları, kondisyon faktörü, üreme, sür populasyon, Cyprinus carpio, growth, codition factor, reproduction, sür population
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET ÇANAKKALE BAYRAMİÇ BARAJ GÖLÜ AYNALI SAZAN ( Cyprinus carpio L., 1758) BALIKLARININ POPULASYON YAPISININ ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada göldeki sazan populasyonunun yapısı, büyüme, üreme ile suyun fiziko-kimyasal bazı özellikleri Temmuz 2002-2003 tarihleri arasında incelenmiştir. Araştırma boyunca su sıcaklığı 5,2-23,5 °C; ÇO 3,8-11,5 mg/1; pH 8,06-8,82; olarak belirlenmiştir. 351 adet aynalı sazan örneklerinden yaş tayini yapılmış ve yaşlar I-XI arasında; V. yaş grubu en yüksek oranda; erkekdişi oram 1:1,17 olarak bulunmuştur. Çatal boy 12,8-47,9 cm; ağırlık 54-2595 g arasında değişmiştir. Populasyonda boy- ağırlık ilişkisi W= 0,02511 x L3,01; yaş-boy ilişkisi Lf= 35,73 x (1-e“0'5* (t + 3>02)) Ve yaş- ağırlık ilişkisi W= 1335,74 x (1-e”0'51 (t+3-02))3'01 bulunmuştur. Kondisyon faktörü (K) 2,656 olarak hesaplanmıştır. İlk cinsi olgunluk erkeklerde III. yaş, 28,33 cm FL ve 550- 600 g'lık ağırlık grubunda; dişilerde IV. yaş, 33,76 cm ve 650-700 g'lık ağırlık grubunda gerçekleşmektedir. Üreme Mayıs ortası-Temmuz ortalan arasında kaydedilmiştir. Bireysel fekundite 26205-479224 adet/dişi; relatif fekundite 23000- 230000 adet/kg dişi bulunmuştur. Aynalı sazan populasyonundan daha iyi yararlanabilmek için, sulamada kullanılan göl suyunun üreme ve beslenme alanlarına zarar vermeyecek düzeyde tutulması ve gölde sür populasyon görülmesi nedeniyle dönem boyunca serbest bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır. 2004, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT A STUDY ON POPULATION STRTUCTURE OF MIRROR CARP ( Cyprinus carpio L., 1758) IN LAKE OF BAYRAMİÇ DAM In the present study, population structure, growth, reproduction and some biometric parameters of carp along with some physical parameters of water were investigated during the period between June 2002- June 2003. During the course of the study, some physical parameters of the water were measured as follows; temperature: 5.2-23.5; dissolved oxygen: 3.8-11.5, pH 8.06-8.82. The population offish in the lake was consisted of individuals between the age of I and XI, among which the age group of IV year old individuals being the densest one. The male:female ratio fo the population was 1:1.17, fork lengths of the individuals were between 12.8-47.9 cm; body weights were between 54-2595 g. In the population, length-weight relation W= 0,0251 1 x L3'01, age-length relation U= 35,73 x (i_e-°.52(t+3.02))5 age-weight relation W= 1335,74 x (1-e"0,52 (t+3>02))3'015 codition factor (K) 2,656. In the present stud it was determined that the male fish population reached sexual maturity at the age of III years old, fork length of 28.33 cm and body weight of 550-600 g, whereas the female fish reached the sexual maturity at the age of V years old, fork length of 33.76 cm and body weight of 650-700 g. The spawning period was determined as the perion between mid May and late June. During the course of the present study following parameters were measured as designated for the mirror carp population; individual fecundity: 26205-479224 eggs/female, relative fecundity: 23000-230000 eggs/kg body weight of female. In order to get a better benefit from the carp population of the lake, the water level needs to be kept at the level which will not harm the feeding and breeding habitats, fishing needs to be carried out under strict regulations and because sür population has been determined, it has been concluded that fishing has to be allowed througout the season.