Yeni yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitlerinin Amik Ovası'nda yetiştirilebilme olanakları
Growing possibilities of new peanut cultivars in Amik Plain
  1. Tez No: 152677
  2. Yazar: FATMA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, tohum büyüklüğü, tohum verimi, Peanut, seed size, seed yield
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Yeni yerfıstığı çeşitlerinin Amik ovasında yetiştirilebilme olanaklarını belirlemek amacıyla, 2003 yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Araştırma Çiftliğinde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen araştırmada 10 değişik yerfıstığı çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerinin dekara verimi (kg), 100 tohum ağırlığı (g), 100 meyve ağırlığı (g), bitki başına meyve verimi (adet/bitki), parseldeki bitki sayısı (adet/bitki), iç oram (%), yağ verimi (kg/da), yağ oranı (%) ve protein oranı (%) gibi önemli özellikler incelenmiştir. Araştırma sonunda dekara en yüksek verim PI 315633 (276.1 kg) genotipinden ve 7X (263.1 kg) çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek yağ oranı AM 1 (% 58.13), en yüksek protein oram Türkmenistan (% 22.2) çeşidinden elde edilmiştir. En düşük verim X-30 L-25 (190.0kg/da) ve Türkmenistan (139.4 kg/da) çeşitlerinden elde edilmiştir. Verimle 100 meyve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı ile parselde bitki başına meyve sayısı arasında önemli ve olumlu bir ilişki bulunurken, verim ile protein oranı arasında önemli ve olumsuz bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at the Experimental Farm of Mustafa Kemal University in 2003 in Hatay province to determine growing possibilities of new ten peanut cultivars in Amik plain. The experimental design was randomized complete block with three replications. The measured plant parameters were pod yield, 100 seed weight, 1 00 pod weight, pod yield/plant, plant number, pod quality, shell/seed ratio, oil yield, oil content, protein content. The highest yield was obtained from PI 315633 and 7X with 276.1 and 263.1 kg/da, respectively. The lowest yield was obtained from X-30, L-25 (190.0 kg/da) and Turkmenistan (139.4 kg/da) was obtained the highest oil content was obtained from AM 1 with 58.13 %, the highest protein content from Turkmenistan with 22.2 %. Yield was positive and significant correlated with 100 pod weight, 100 seed weight and pod number/plant. Yield was negatively and significantly correlated with protein content.