Saatlik zaman-seri bazlı güneş ışınım verilerini kullanarak ışınım dağılım karakteristiklerinin temporal analizi
Temporal analysis of the solar radiation distribution based on the hourly time-series data
  1. Tez No: 152676
  2. Yazar: MEHMET YÖRÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ NACİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Güneş ışınımı, Güneş ışınımı analizi, Renewable Energy, Solar Energy, Solar radiation, Solar radiation analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET SAATLİK ZAMAN-SERİ BAZLI GÜNEŞ IŞINIM VERİLERİNİ KULLANARAK IŞINIM DAĞILIM KARAKTERİSTİKLERİNİN TEMPORAL ANALİZİ Endüstriyel gelişim ile birlikte dünya nüfusunun enerji ihtiyacı artmaktadır. Petrol, kömür, doğalgaz ve uranyum gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarındaki azalmadan dolayı insanlar yeni enerji kaynağı aramaya zorlanmıştır. Bu yeni enerji kaynaklarından güneş enerjisi çevre dostu ve sürekli olması nedeniyle büyük bir ilgi çekmiştir. Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisi kullanım oram oldukça yüksektir. Güneş enerjisinin yaygın ve etkin bir şekilde kullanımı ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada Antakya bölgesinin yıllık güneş ışınım verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğünden elde edilmiştir. Bu veriler istatistiksel olarak analiz edilerek karakteristik güneş ışınım parametreleri elde edilmiştir. 2004, 64 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT TEMPORAL ANALYSIS OF THE SOLAR RADIATION DISTRIBUTION BASED ON THE HOURLY TIME-SERIES DATA Energy demand of the world population has been increasing as a result of industrial development. Due to the decline in unrenewable energy resources, such as petroleum, coal, natural gas, uranium etc, mankind has been forced to look for new energy resources. Among these new energy resources, solar energy has drawn a great attention. Solar energy has the following advantages; it is environmentaly friendly and will serve people as long as the sun shines. Due to the geographic location of Turkey, the solar energy offers a substantial potential. The productive use of solar energy will provide an important income for the economy of the country. In this study, annual solar radiation data in Antakya region were obtained from the General Weather Broadcasting Directorate of Turkey and were statistically analysed. The characteristic solar radiation parameters were obtained. 2004, 64 pages