Isıl işlemlerde C70 kalite çeliğinin performans özelliklerinin geliştirilmesi ve çeliğin takım çeliği olarak kullanabilirliğinin araştırılması
Improvement of performance characteristics of C70 qualitiy steel through heat treatment and usability of this steel as tool steel
- Tez No: 152688
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA YILDIRIM, PROF.DR. ZAFER DOĞANTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cutting tool, cutting force, application areas, heat treatments
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
ÖZET ISIL İŞLEMLERLE C70 KALİTE ÇELİĞİNİN PERFORMANS ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE ÇELİĞİN TAKIM ÇELİĞİ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Günümüzde endüstrinin her kolunda olduğu gibi, kesici takım üretiminde de üstün nitelikli malzemelerin kullanılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bir kesici takımdan çalışma sırasında istenen ve beklenen en önemli kriterler; ucun malzemeyi yüksek hızda pürüzsüz bir şekilde kesmesi ve bu kesme esnasmda kesici uçta aşınmanın olmamasıdır. Kesici takımlarda oluşan aşınma; radyal ve ilerleme kuvvetleri; malzeme sertliği, ilerleme oram, talaş derinliği, kesme hızı, takım ömrü gibi parametrelerle doğrudan ilişkilidir. Aşınma, istenmeyen bir durum olup, bu faktörü en aza indirmek için çalışmalar devam etmektedir. Kesici takım üretimindeki gelişmelerin ana amacı, talaşlı işlem esnasmda takım- iş parçası arasında oluşan olumsuz etkileri engellemektir. Kesici takımdan; işlem esnasmda az aşınması, uzun ömürlü olması, üretim maliyetinin düşük olması ve işleme yeteneğinin mükemmel olması beklenir. Tez olarak sunulan bu çalışmanın ilk bölümünde, takım çeliklerinin genel özellikleri tüm detaylarıyla anlatılmıştır. Deneysel çalışmada ise, numunelerin ısıl işlem özellikleri; aşınma davranışları, metalografik yapıları, çentik darbe dayanımı, çekme dayanımı, aşmma davranışları, yüzey pürüzlük değerleri tespit edilmiş ve sonuçları tartışılıp irdelenmiştir. 2004, 218 sayfa Anahtar Kelime: Kesici takım, kesme kuvveti, mikroyapı, ısıl işlem.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT IMPROVEMENT OF PERFORMANCE CHARACTERISTICS OF C70 QUALITY STEEL THROUGH HEAT TREATMENT AND USABILITY OF THIS STEEL AS TOOL STEEL Today it is inevitable to use high quality materials in every field of industry as well as in the manufacture of cutting tools. The most important criteria to be met for a cutting tool are, for example, cutting the material smoothly, at a high speed and causing no abrasion during the process. The abrasion which occurs with cutting tools is directly related to the parameters such as radial and feed forces, material hardness, feed rate, chip depth, cutting speed, and tool life. Abrasion is an undesired occurrence, and the studies to minimize this factor are underway. The main objective of the developments in the manufacture of cutting tools is to avoid adverse effects occuring between the tool and the piece during chip removal process. Less abrasion, durability, low cost, and excellence in processing capability are expected from a cutting tool. In the first section of this thesis, the general specifications of tool steels are addressed in detail. In the experimental part of this study, the sample's heat treatment characteristics, abrasion behaviors, metallographic structures, notch strike strength, extraction strength, wearing behaviors, surface roughness values are established and the results are discussed and investigated thoroughly. 2004, 218 pages