Endüstriyel sistemlerde erken uyarıcı dinamik bakım
Pre-warning dynamic maintenance in industrial systems
  1. Tez No: 152696
  2. Yazar: ANDAÇ BATUR ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞRUL BALTACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maintenance, pre-warning dynamic maintenance, failure determination, vibration, imbalance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
V ÖZET ENDÜSTRİYEL SİSTEMLERDE ERKEN UYARICI DİNAMİK BAKIM Bu çalışmada, hedeflenen üretim faaliyetlerinin istenen ve planlanan seviyede düzenli bir şekilde sürekliliğini sağlamak için beklenmeyen arızaları ve oluşması muhtemel duruşları olabildiğince önlemek ya da kontrol altına alabilmek maksadıyla; tesis, sistem, makina ve ekipmanın iyi durumda kabul edilebilir bir standartta tutulmasını sağlamaya yönelik işlem ve çalışmalar incelenmiştir. Bakım ve ilgili kavramlar, kestirimci bakım tekniği ve endüstride uygulamaları, bakım teknikleri, koruyucu bakım planlaması, titreşim transdüserleri ve ölçüm kuralları, arızaların oluşmasında etkili faktörler, genel titreşim özellikleri ve dengeleme metotları konuları ele alınmıştır. Çalışan bütün makinaların farklı titreşim değerleri vardır. Çalışma şartlarının bozulması titreşimleri artırır. Dönen Makinalardaki titreşimlerin temelinde aşınmadan montaja kadar birçok neden yatabilir. Endüstriyel Sistemlerde Erken Uyarıcı Dinamik Bakım yöntemiyle her makina ayrı, bağımsız olarak ele alınır ve sabit zaman aralıklı ölçümlerle her bir makinadan alınan veriler değerlendirilir; bakım zamanı ve bakım yapılacak olan makina aksamı teşhis edilmiş olur. 2004, 100 sayfa Anahtar Kelimeler :Bakım, Erken Uyarıcı Dinamik Bakım, Arıza Tespiti, Titreşim. Dengesizlik
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT PRE- WARNING DYNAMIC MAINTENANCE IN INDUSTRIAL SYSTEMS In this study, to provide the continuity of objected production facilities in desired and planned level in an order, process and studies which are devoted to hold the foundation, system, machine and the equipment in a good position and in an acceptable standart with the intention of controlling or preventing unexpected failure or probable stops that can happen are examined. These subjects are mentioned; maintenance and relevant concepts, predictable maintenance techniques and its applications in industry, maintenance techniques, protective maintenance planning, vibration transducers and measurement rules, effective factors in the occurance of failures, general vibration characteristics and balancing methods. All running machines have differents vibration values. Disturbing of any operating conditions increases the vibration. In machines which are turning, from wear to assembly a lot of reasons can be from the vibrations. In industrial systems, every machine is discussed independently and the data which are taken from every machine by measurements having constant time period are evaluted by the method of Pre- Warning Dynamics Maintenance; maintenance time and the machine part that will be maintained is determined. 2004, 100 pages