Üç helisel dişli ile çalışan hidrolik pompa dizaynı, imali ve karakteristiklerinin analizi
A design and production of a hydraulic pump with three helical gears and analysis of the pump characteristics
  1. Tez No: 152890
  2. Yazar: OSMAN GÜDER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN ÜREYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helisel dişli, Pozitif iletimli pompa, Dişli pompa, helical gear, positive displacement pump, gear pump
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET İlk kez M.Ö üçüncü yüzyılda, Arşimed Vidası olarak ta bilinen ve Yunanistan'da kullanılan pompalar, bugün endüstride en yaygın kullanılan makinelerin başında gelmektedir. Temel olarak pompalar, pozitif iletimli (Hacimsel) pompalar ve Pozitif iletimli olmayan(Santrifüj) pompalar şeklinde iki grup altında toplanabilir. Pozitif iletimli olmayan pompalar, çalışma basıncının artmasıyla iletimin azaldığı pompalardır. Santrifüj pompalar, tip pompaların en bilinen örneğidir. Pozitif iletimli pompalar ise, kuramsal olarak bir devirde sabit hacimde akışkan ileten pompalardır. Bu pompalarda debi çalışma basıncına bağlı olarak değişmemektedir. Paletli pompalar, pistonlu pompalar ve dişli pompalar bu tip pompalara örnek olarak verilebilirler. Dişli pompalar temel olarak; dişliler, basınç odası, pompa gövdesi ve kapaklardan oluşur. Bu tez çalışmasında, iki ve üç helisel dişli ile çalışan hidrolik pompa dizaynı yapılmış, imalatları gerçekleştirilmiş ve teorik olarak belirtilen, üç helis dişli ile çalışan hidrolik pompanın, iki helis dişli ile çalışan hidrolik pompaya göre iki kat debi sağlayacağı iddiası araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT B.C. in the third century, firstly the pumps used in Greece which is known as Archimedes screw has been mostly used in industry. Basically, the positive-displacement (volumetric) pumps and non-positive- displacement pumps (Centrifugal) are classified in two groups. The non-positive-displacement pumps increases the service pressure with the decreasing discharge. Those types of pumps such as Centrifugal pumps are the example of commonly known pumps. Theoretically the positive-displacement pumps discharges the constant volume fluid in a cycle. In this type of pumps, the flow rate varies depending on service pressure. Vane pump, piston pump, and gear pump are the typical samples of this type of pumps. Gear pumps basically compound of gears, pressure room, pump body, and covers. In this thesis study, a hydraulic pump is designed working with two and three helical gears pumps. The pumps are manufactured to provide the assertion, theoretically such a pump could provide twice the discharge at the same conditions than that of a hydraulic pump with two helical gears, was experimentally investigated.