Gürültülü ses parametrelerinin iyileştirilmesi ve tanınması
The improvement and recognition of the noisy speech parameters
- Tez No: 152900
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BİLGİNER GÜLMEZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürbüz Ses Tanıma, İlgin Dönüşüm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Teknolojinin hızla gelişimi ile birlikte ses tanıma sistemlerinin kullanıldığı alanlar genişlemiş ve bu sistemlerin sahip olduğu özelliklerin önemi artmıştır. Ses tanıma sistemlerinin sahip olduğu işlevlerin doğru bir şekilde çalışabilmesi için sistemlerin çalışmasını olumsuz olarak etkileyen etmenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bu etmenlerden birisi de gürültüdür. Gürültü, sistemi oluşturan ekipmanlardan ya da sistemin çalıştırıldığı ortamdan kaynaklanan; istenmeyen, bozucu sinyallere denir. Bu tez çalışmasında, İlgin Dönüşümü'nün gürültülü ortamda konuşmayı tanıma üzerindeki etkisi incelenmiştir. İlgin Dönüşümü, gürültülü ses parametrelerinin temiz ses parametrelerine haritalanmasını sağlayan metotlardan birisidir. MATLAB programı kullanılarak, Tl sayamak veri tabanındaki temiz seslere, bilgisayar ortamında oluşturulan beyaz gürültüler ilave edilerek 20, 10, 5 ve 0 dB sinyal/gürültü oranına sahip gürültülü sesler elde edilmiştir. İki farklı çerçeveleme yöntemi kullanılıp“root-melcep”parametreleri türetilerek, veri tabanındaki seslere ait öznitelik vektörleri oluşturulmuştur. Gürültülü seslerden oluşturulan eğitim ve test kümeleri İlgin dönüşümleri kullanılarak temiz seslere haritalandıktan sonra Ortak Vektör Yaklaşımı (OVY) yöntemiyle tanıma oranlan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT The application areas of the speech recognition systems are increasing and the importance of those systems' properties is getting improved with the new technology. The factors which affect the working performance of the speech recognition systems negatively are to be removed in order to those systems function correctly. One of those factors is noise. Noise is defined as the disturbing signals resulting from environment or the equipments which forms the speech recognition systems. In this thesis study, the effect of Affine Transformation on speech recognition in noisy environment is examined. The Affine Transformation is the one of the methods in order to map the parameters of the noisy speech into those of clean speech. Noisy speech which has 20, 10, 5 and 0 dB SNR is obtained in MATLAB medium by adding white noise on clean speech in the TI Digit Database. The“root-mel”parameters are extracted by using two different framing methods and the feature vectors of both noisy and clean speech are formed from those parameters. After mapping the parameters of noisy speech into those of clean speech, the recognition rates are obtained by using Common Vector Approach (CVA). Keywords : Robust Speech Recognition, Affine Transformation