Uçuş birliklerinde görevlere göre uçuş ekiplerinin karar destek sistemi kullanılarak planlanması
Crew planning according to missions by using decision support system
- Tez No: 152914
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN SİPAHİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Information systems, Decision supoort systems, Crew planning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Hızla gelişen teknoloji, havacılık sektöründe de ilerlemeyi beraberinde getirmiştir. Hava ulaşım araçları her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bu gelişmeler ekip planlaması gibi yönetim problemlerini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca havacılık sektöründeki maliyetlerin yüksek oluşu nedeniyle karar vericiler doğru ve etkin kararları zamanında vermeleri gerekmektedir. Bu gelişmeler bilgiyi ve bilgiyi işleyen sistemlerin önemini artırmaktadır. Yöneticiler, verecekleri kararlarda kendilerine yardımcı olacak sistemlere ihtiyaç duyarlar. Karar vericiler, geliştirilecek karar destek sistemi ile ihtiyaç duydukları çözümleri daha hızlı elde edebileceklerdir. Bu çalışmada, haftalık olarak alınan uçuş görevlerine ait uçuş ekiplerini belirleyen bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Sistem, pilotların birbirleri ve görevleri ile uyumlu olmasını gözeterek, yıllık uçuş dönemi boyunca görev ve nöbet sayılarının da yaklaşık olarak eşit olmasını sağlamaktadır. Anahtar sözcüler: Karar destek sistemleri, Ekip planlama, Bilgi sistemleri
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY While the technology is improving, and also aviation is developing simultaneously. So airplanes are began to use in transportation, frequently. However, these improvements in aviation bring some management problems, like difficulties in flight crew planning, Due to high cost of aviation, decision makers must make the true and effective decisions. These improvements will be very vital for information and systems which process data. Managers always are in need of systems that will make their decision making process easier. Flight crew planning that carries semi-structural problems can be easily solved by decision support systems which managers will always need. In this project, a decision supporting system is improved that will make a plan of weekly flight crew for the given missions.